Met de opkomst van social media is een nieuw soort nalatenschap ontstaan: de digitale nalatenschap. Wanneer iemand overlijdt, kan het behoorlijk confronterend zijn dat alle social media kanalen van die persoon gewoon blijven bestaan. Een verjaardagsherinnering krijgen van iemand die is overleden? Liever niet. Het delen van wachtwoorden wordt echter ook niet aanbevolen. Maar hoe zorg je er dan voor dat je online niet eeuwig blijft bestaan? Er zijn een paar oplossingen om je erfenis van social media te regelen.

Social media accounts blokkeren wanneer iemand is overleden

Social media accounts zijn in principe alleen beschikbaar voor de eigenaar ervan. Wanneer deze persoon is overleden, kun je een verzoek doen om het account te verwijderen bij het desbetreffende medium indienen. Dit kan door een formulier in te vullen en daarbij een overlijdensakte op te sturen. Het is slim om dit te laten doen door iemand die dicht bij de overleden persoon staat: als de blokkering wordt aangevraagd door een erfgenaam, dan wordt het verzoek meestal gehonoreerd.

Herdenkingspagina

Het is mogelijk om invulling van je digitale nalatenschap zelf te regelen. Op Facebook en Instagram is het mogelijk om van tevoren in te stellen wat er met jouw profiel gebeurd als je komt te overlijden. Er zijn twee opties: je kunt instellen dat je profiel omgezet wordt in een herdenkingspagina. Na je overlijden komt er “ter nagedachtenis aan” achter je naam te staan. Mensen zullen dan geen verjaardagsnotificaties of vriendsuggesties ontvangen, maar je profiel blijft wel bestaan. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om in te stellen dat je account wordt verwijderd na je overlijden.
Beide mogelijkheden zijn op zowel Facebook als Instagram in te stellen onder “instellingen”.

Data opvragen van social media accounts

Bij een erfenis van social media is natuurlijk online data betrokken. In theorie is het bij vrijwel alle social media mogelijk om data van het account van de overleden persoon aan te vragen. In de praktijk is dit echter moeilijker om te bewerkstelligen door de privacywetgeving. De meeste social media geven alleen bij hoge uitzondering data van het account vrij.
Zo kunnen privéfoto’s op Facebook bijvoorbeeld aangevraagd worden via een formulier, maar Facebook geeft aan dit niet vaak te doen. Bij de service iCloud van Apple is het zelfs helemaal niet mogelijk om data aan te vragen. In de voorwaarden van iCloud ga je ermee akkoord dat je account niet over te dragen is en na je overlijden wordt verwijderd.

Het opslaan van foto’s

Mocht de overleden persoon niet zelf ingesteld hebben wat er met het account na overlijden gebeurd, dan kun je dit bij veel media aanvragen. Deze verzoeken worden niet altijd gehonoreerd, maar belangrijk is wel dat je, voordat je het verzoek indient, alle foto’s en berichten opslaat. Deze zijn namelijk niet meer beschikbaar wanneer het verzoek eenmaal is ingewilligd.

De Nationale Notariskluis

Als je de nalatenschap van je social media accounts liever zelf in de hand wilt houden, biedt De Nationale Notariskluis de oplossing. Bij de Nationale Notariskluis kun je een digitale kluis aanvragen waarin je wachtwoorden en belangrijke documenten zijn opgeslagen. In een volmacht of (levens)testament kun je als eigenaar vaststellen wie na je overlijden toegang tot deze kluis krijgt.
Wanneer je een kluis aanmaakt bij De Nationale Notariskluis, kunnen wij bij Lambeck Harms notarissen de digitale sleutel van de kluis onderbrengen. Wij weten dan na overlijden wie de sleutel van de kluis mag ontvangen.

Dus: regel de erfenis van social media

Instellen wat er met je accounts gebeurt als je komt te overlijden kan je nabestaanden nare confrontaties besparen. Ook scheelt het als je, bijvoorbeeld door middel van een digitale kluis, bepaalt wie er bij jouw inlogcodes en data willen. Als je nabestaanden deze nog willen opslaan, hoeft dit niet via ingewikkelde aanvragen bij social media kanalen te gaan.

Erfenis regelen? Lees er hier meer over.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This