De laatste jaren wint samenwonen het van trouwen: steeds meer stellen kiezen ervoor om eerst te gaan samenwonen en daarna pas te gaan trouwen of ze trouwen überhaupt niet. In 2016 zijn zelfs meer kinderen geboren bij samenwonende stellen dan binnen huwelijken. Dit heeft juridische gevolgen, of liever gezegd, gebrek aan juridische kaders. Bij het huwelijk zijn bijvoorbeeld regels vastgesteld om te bepalen wat er gebeurt bij een scheiding of een overlijden. Wanneer stellen alleen gaan samenwonen, zijn dit soort regels er niet.

Geen samenlevingsovereenkomst, wel een huis

Wanneer een van de partners bij een samenwonend stel overlijdt en ze gezamenlijk een woning in eigendom hebben, gaat de helft van de woning en de inboedel naar de familie van de overledene. Als er kinderen zijn, gaat alles naar de kinderen. Als de achtergebleven partner in het huis wil blijven wonen, dan zal hij of zij de familie mogelijk moeten uitkopen. Ingewikkeld zat, maar daar komen dan ook nog meerdere belastingregels bij kijken.

Samenlevingsovereenkomst: weet waar je aan toe bent

Het advies is daarom dat als je samen een huis koopt, je bij de notaris meteen ook in gesprek gaat over het opstellen van een samenlevingsovereenkomst en/of testamenten.
Een samenwonend stel met een samenlevingsovereenkomst en testamenten kan ongeveer de gelijke juridische behandeling verwachten als een gehuwd stel. Wanneer je uit elkaar gaat terwijl je een samenlevingsovereenkomst hebt zijn er duidelijke afspraken over de verdeling van gezamenlijke bezittingen en/of schulden. Bij het overlijden van een van beide kan geregeld worden dat alles naar de langstlevende gaat. Veelal hoeft dan geen erfbelasting betaald te worden.

Bij Lambeck Harms kun je een samenlevingsovereenkomst laten opstellen. Vraag hier een offerte aan.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This