Testament en levenstestament, het zijn twee begrippen die vaak ten onrechte door elkaar worden gehaald. Ze staan namelijk voor verschillende dingen. In een normaal testament leg je vast hoe jouw erfenis wordt verdeeld als je komt te overlijden. Maar wat houdt een levenstestament in en waarom en wanneer stel je deze op?

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een testament waarin wordt vastgelegd wie er beslissingen voor je mag nemen mocht jij dat zelf niet meer kunnen. Dit kan bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte. Ook kun je laten vastleggen welke beslissingen dit zijn. Eigenlijk zegt de term ‘levenstestament’ het al: het is een testament die tijdens je leven al in werking treedt.

Wanneer stel je een levenstestament op?

Het is voor iedereen aan te raden om een levenstestament op te laten stellen. Dit kun je eigenlijk niet vroeg genoeg doen, want bij het opstellen ervan moet je wilsbekwaam zijn. Mocht je dit niet meer zijn door bijvoorbeeld een ongeluk of ziekte, dan is het niet meer mogelijk om een levenstestament op te laten stellen. Het is prettig om geregeld te hebben wie beslissingen voor je mag nemen indien jou iets ergs overkomt.
Wees er ook zeker van dat jouw (zakelijke) partner een levenstestament heeft opgesteld. Het is belangrijk om te weten wat zijn of haar wensen zijn.

Wat kun je in een levenstestament opnemen?

In een levenstestament kun je wensen laten opnemen die betrekking hebben tot:

  • Financiën: wie beheert je bankrekening, wat gebeurt er met je rekeningen, je onderneming;
  • Schenkingen: wil je deze blijven doen? Onder welke voorwaarden?
  • Toestemming voor medische behandelingen, bijvoorbeeld een euthanasieverklaring;
  • Praktische zaken na overlijden, zoals de begrafenis.

Wanneer je in bepaalde mate de regie over je leven wilt houden wanneer je zelf geen beslissingen meer kunt maken, is het slim om een levenstestament op te laten stellen door de notaris. De notaris meldt het levenstestament aan bij het Centraal Levenstestamentenregister (CLTR). Mensen die hier toestemming voor hebben kunnen bij het CLTR inzien of jij een levenstestament hebt opgesteld. Vervolgens kan de notaris dit inzien.

Een levenstestament kan door middel van een nieuwe notariële akte worden herroepen of gewijzigd.

Wil je meer weten over het laten opstellen van een levenstestament? Hier legt onze kandidaat-notaris Marieke Scheepstra je het nog eens uit.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This