De woorden testament en levenstestament worden soms ten onrechte door elkaar heen gebruikt. Maar wist jij dat een testament en levenstestament totaal verschillend zijn? Een testament treedt namelijk pas na het overlijden in werking, terwijl een levenstestament werkt tijdens het leven. Lees hieronder verder wat je precies regelt en wanneer je een testament of levenstestament afsluit.

Testament en levenstestament: het testament

Als je wilt bepalen hoe jouw erfenis eruitziet bij jouw overlijden, dan is het belangrijk om een testament te hebben. Als er namelijk geen testament is, wordt alles via de wet geregeld en dat is vaak niet de gewenste oplossing. In een testament kun je daarom jouw persoonlijke wensen vastleggen én in veel gevallen erfbelasting besparen. Bij Lambeck Harms Notarissen kunnen wij de fiscale berekeningen voor je doen en kijken welk testament het beste past bij jouw situatie. Ook als je al een testament hebt, is het verstandig om te kijken of het testament nog wel aansluit bij jouw situatie. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen als je vragen hebt over dit onderwerp.

Wanneer sluit ik een testament af?

Het hangt af van je persoonlijke en financiële omstandigheden wanneer het verstandig is om een testament af te sluiten. In elk geval weet je zeker dat je met een testament zelf de regie in handen hebt en zelf beslist over wat er gebeurt met jouw bezittingen. Veel genoemde redenen om een testament af te sluiten zijn:

  • als je andere erfgenamen wilt benoemen;
  • als jullie als partners niet getrouwd zijn;
  • als jij en je partner kinderen hebben;
  • als jij of je partner kinderen hebben uit een vorige relatie;
  • als je wilt bepalen wie voor je kinderen zorgt na overlijden;
  • als je een goed doel wilt benoemen als erfgenaam;
  • als je een uitsluitingsclausule wilt opnemen.

Testament en levenstestament: het levenstestament?

Een levenstestament zegt het eigenlijk al, het treedt in werking tijdens je leven. In een levenstestament leg je vast wie mag handelen en beslissen namens jou als je dit zelf niet meer kunt. In een levenstestament wijs je dus iemand aan in wie je de volste vertrouwen hebt om jouw belangen te behartigen. Daarnaast kan je in een levenstestament jouw persoonlijke wensen vastleggen. Het kan gaan om financiële zaken, medische beslissingen (wel of niet behandelen) maar ook de vraag wat er met de woning gebeurt als je hier zelf niet meer in kan wonen.

Wanneer sluit ik een levenstestament af?

Eigenlijk kan je er niet vroeg genoeg bij zijn om een levenstestament af te sluiten. Zo weet je zeker dat alle zaken goed zijn geregeld als je door bijvoorbeeld een ongeval of ziekte zelf niet meer kan handelen. Veelgenoemde redenen zijn: als er sprake is van geestelijke of lichamelijke achteruitgang bij jou of je partner, dementie, medische wensen (euthanasie) en de voortgang van een eigen onderneming.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This