Vereniging, oprichting en bestuur

Vereniging, oprichting en bestuur

De vereniging mag het maken van winst ter verdeling onder de leden niet als doel hebben. De vereniging kan mondeling of onderhands worden opgericht, dit wordt een informele vereniging. Maar de vereniging kan ook via de notaris worden opgericht, dit is een vereniging met volledige rechtspersoonlijkheid. Het hoogste orgaan van de vereniging is de algemene ledenvergadering. Het bestuur is het uitvoerende orgaan van de vereniging en wordt gecontroleerd door de algemene vergadering.

De informele vereniging

De informele vereniging (vereniging zonder notariële akte) is beperkt in haar rechten. De informele vereniging kan namelijk geen onroerende zaken verkrijgen en kan geen erfgenaam zijn. Bovendien zijn de bestuurders van de vereniging hoofdelijk aansprakelijk, in sommige gevallen zelfs tot na hun aftreden als bestuurders.

Vereniging via de notaris

Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid wordt opgericht bij de notaris. Na oprichting van de vereniging zorgt de notaris voor de inschrijving van de vereniging in het handelsregister. Een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid kan dezelfde rechten hebben als een gewone burger. Zo kan de vereniging geldleningen aangaan, registergoederen verkrijgen en erfgenaam zijn. Zolang er sprake is van een behoorlijk bestuur zijn de bestuursleden niet hoofdelijk aansprakelijk.

Statuten

De wet geeft een aantal minimum vereisten waaraan de statuten van een vereniging moeten voldoen, zoals naam, plaats van vestiging, doel en wijze van benoemen en ontslaan van de bestuursleden.

Benieuwd hoe het oprichten van een vereniging in zijn werk gaat? In deze video legt notaris Jan-Jaap Lambeck het voor je uit.

Actuele informatie & nieuws

Contactgegevens

Van Elmptstraat 16.14, 9723 ZL Groningen - Postbus 1276, 9701 BG Groningen
Telefoon: (050) 312 53 70 - Fax: (050) 312 12 63 - WhatsApp: (06) 12 53 57 04 - E-mail: notaris@lambeckharms.nl - HR-nummer: 02080036

Share This