Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis in je leven. Er moeten veel zaken geregeld worden in deze emotionele periode. Denk maar aan het maken van afspraken over de oude en de nieuwe woonsituatie, maar ook over de opvoeding van je kinderen. Tijdens een echtscheiding heb je al genoeg aan je hoofd, dus wil je uiteraard dat er duidelijke afspraken worden gemaakt. De notaris helpt je in dit geval bij het maken van deze afspraken, zodat ze worden vastgelegd in een notariële akte. Maar welke zaken moeten er eigenlijk allemaal geregeld worden bij een echtscheiding?

Het huis bij een echtscheiding

Bij een echtscheiding is het huis meestal het grootste vermogensbezit dat verdeeld moet worden. Als je bent getrouwd in gemeenschap van goederen, dan krijgt ieder de helft van het huis bij een echtscheiding. Dit betekent ook dat bij een overwaarde de winst met elkaar moet worden gedeeld en als er sprake is van een onderwaarde de schulden met elkaar moeten worden gedeeld. Bij huwelijkse voorwaarden hangt het er vanaf welke bezittingen je als gemeenschappelijk hebt aangemerkt. Als er wordt bepaald dat één van de twee het huis op naam krijgt, dan moet er een akte van verdeling worden opgemaakt door de notaris.

De hypotheek bij een echtscheiding

Om te voorkomen dat de hypotheek bij een echtscheiding een ingewikkeld probleem wordt, is het verstandig om alles voor jezelf op een rijtje te zetten. Jullie zijn namelijk beiden verantwoordelijk voor de hypotheekschuld als jullie een echtscheiding aangaan. Als één van beide partners in het huis blijft wonen, dan zal diegene de hypotheekschuld op zich moeten nemen. Als de ene partner de andere uitkoopt, krijgt die partner zijn deel van de waarde van het huis. In de praktijk is het soms lastig om de partner uit te kopen, omdat het voor de partner die in het huis blijft wonen te duur wordt. De hypotheek is namelijk op twee inkomens afgesloten en zal verhoogd worden als één partner besluit de hypotheek over te nemen. Een andere mogelijkheid is daarom om het huis te verkopen bij een, waardoor de hypotheek wordt afgelost en de eventuele overwaarde wordt verdeeld.

Het samenlevingscontract bij een echtscheiding

In het samenlevingscontract staan afspraken over de verdeling van jullie bezittingen bij een echtscheiding, het is dus belangrijk om goed te weten wat jullie hebben afgesproken. Als jullie getrouwd zijn of geregistreerde partners zijn, dan kan het partnerschap ontbonden worden bij de notaris. Als jullie minderjarige kinderen hebben, dan moet een rechter het partnerschap ontbinden én moet er een ouderschapsplan opgesteld worden.

Afspraken over de kinderen bij een echtscheiding

Bij het hebben van minderjarige kinderen, maak je in een ouderschapsplan afspraken over de opvoeding en de verzorging van je kinderen. In dit plan worden de afspraken vastgelegd over bijvoorbeeld de kosten van de opvoeding, de kinderalimentatie en hoe de omgangsregeling eruit ziet. Uiteraard kan het voorkomen dat het ouderschapsplan bij de notaris veranderd moet worden, want er kunnen nieuwe situaties ontstaan in de toekomst naarmate de kinderen groter worden.

Wil je meer informatie of heb je nog ergens vragen over? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Neem contact op
Share This