In een testament leg je vast wie je erfgenamen zijn en aan wie je wat nalaat. Als je een testament op hebt laten stellen bepaal je dat zelf, maar wanneer je geen testament hebt bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Het is dus allereerst belangrijk om een testament op te stellen als je zelf invloed wil hebben op wie wat van je erft.

Zo kun je ook in een testament laten vastleggen dat je een deel van je erfenis wil schenken aan het goede doel. Op deze manier heb je ook na je overlijden de kans om bij te dragen aan een betere wereld. Je kunt het gewenste goede doel op twee manieren nalaten:

Erfgenaam

Zo kun je ervoor kiezen om het goede doel erfgenaam te maken. Het doel zal dan alleen of samen met andere erfgenamen je nalatenschap erven. Een goed doel zal altijd beneficiair aanvaarden (link) om zo niet met het eigen vermogen aansprakelijk te zijn voor eventuele schulden van de nalatenschap.

Legaat

Je kunt ook een legaat schenken aan het goede doel. Een legaat is een geldbedrag, een goed – bijvoorbeeld een huis –  of een waardevol voorwerp zoals een schilderij. Ook als je een legaat wilt schenken moet dit benoemd worden in het testament, het goede doel wordt dan de legataris genoemd. Beneficiaire aanvaarding is hier niet nodig.

Weet jij al wat je in je testament wilt laten vastleggen? Je kunt bij ons vrijblijvend een afspraak maken.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This