De schenkingsvrijstelling voor een eigen woning, ook wel de “jubelton” genoemd, wordt vanaf 1 januari 2023 verlaagd. Per 1 januari 2024 zal deze helemaal worden afgeschaft. Nu kunnen ouders nog eenmalig 106.671 euro belastingvrij schenken aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar voor de aankoop van een eigen woning. Dath bedrag wordt verlaagd naar 27.231 euro.

Vrijstelling schenkingen ouders en kinderen

Dit bedrag komt overeen met het bedrag van de eenmalige verhoogde vrijstelling voor schenkingen tussen ouders en kinderen, waardoor dit volgens het kabinet begrijpelijk is voor de consument. Het kabinet wilde eigenlijk de schenkingsvrijstelling eigen woning al eerder schrappen, maar dat bleek vanwege de benodigde aanpassingen bij de Belastingdienst niet mogelijk voor 2024.

Indien je nog gebruik wil maken van de jubelton, is het aan te raden om in 2022 nog te schenken zodat de vrijstelling optimaal wordt benut. Op dit moment mag een schenking worden gespreid over drie jaar. Dit is met name aantrekkelijk voor de situatie dat de schenker niet de (financiële) mogelijkheid heeft om de jubelton ineens te schenken.

Duurdere woning

Uit een rapport van onderzoeksbureau SEO bleek eind vorig jaar dat de jubelton door een deel van de ontvangers vooral wordt gebruikt om een duurdere woning te kopen. De vrijstelling was per 1 januari 2017 verruimd met de verwachting dat personen onder de 40 jaar deze zouden gebruiken voor schuldaflossing.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This