Scheiden en alimentatie
Scheiden en alimentatie
Wanneer je uit elkaar gaat, kan de één alimentatie verschuldigd zijn aan de ander. Dit komt voor wanneer één van beide partners aanzienlijk minder inkomen heeft dan de ander.
Hoe lang moet je alimentatie betalen?
De duur van de alimentatie is afhankelijk van de duur van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Heeft het huwelijk korter dan 5 jaar stand gehouden en zijn er geen minderjarige kinderen dan is de alimentatieplicht even lang als de duur van het huwelijk. Als het huwelijk langer dan 5 jaar heeft geduurd of als er minderjarige kinderen zijn, dan bedraagt de alimentatieplicht in beginsel 12 jaar.
Hoeveel alimentatie moet u betalen?
De hoogte van de alimentatie kan worden berekend aan de hand van de Tremanormen. De notaris verzorgt deze berekeningen. Deze manier van berekenen houdt geen rekening met bijzondere omstandigheden, zoals studie, verzorging van opgroeiende kinderen of specifieke woonomstandigheden. Aanstaande ex-partners kunnen afwijken van de Tremanormen wanneer zij andere ideeën hebben. De notaris kan je daarbij adviseren.
Het vastleggen van de alimentatieplicht
Voor aanstaande ex-samenwoners is het heel belangrijk dat een alimentatieplicht schriftelijk, en dus bewijsbaar, wordt vastgelegd. Dit is omdat de betalende ex-partner het te betalen bedrag dan als aftrekpost kan opnemen in de aangifte inkomstenbelasting. Per saldo zal daarom de alimentatieverplichting minder zijn voor de betalende ex-partner. De andere ex-partner moet over de te ontvangen alimentatie juist inkomstenbelasting afdragen. Alleen op schrift gestelde afspraken over alimentatie worden door de belastingdienst erkend.
Samenlevingscontract en alimentatie
Samenwoners hebben veelal geen alimentatieverplichting, tenzij dat is afgesproken in het samenlevingscontract. Ook kan het worden afgesproken in het kader van de verbreking van de samenwoning. Wat betreft de alimentatieplicht voortvloeiende uit een samenlevingscontract is de duur afhankelijk van wat er in het samenlevingscontract is afgesproken of wat nader wordt afgesproken.
Actuele informatie & nieuws
SONOS winnaar september
Elke maand verloten we een SONOS speaker onder iedereen die zijn huizenoverdracht door Lambeck Harms notarissen laat regelen. In deze blog lees je of jij de gelukkige winnaar bent.
Moeilijke woorden: wat betekent ‘vruchtgebruik’?
In deze blogreeks bespreken we een aantal moeilijke notaristermen. De notaris gebruikt deze niet voor niets: de betekenis van de woorden ligt vast, zodat er naderhand geen discussie kan ontstaan. Dit keer leggen we uit wat de term ‘vruchtgebruik’ betekent. Wat is...
Overdracht notaris Anko en Marieke
Afgelopen maandag, op 30 september, vond de officiële overdracht plaats van notaris Anko naar Marieke.
Maak kennis met Marija
Maak in deze blog kennis met Marija Milkovic. Werkzaam op ons kantoor sinds juli.
Open Huizen Dag 5 oktober
Aanstaande zaterdag 5 oktober is het weer tijd voor de NVM Open Huizen Dag! Je kunt die dag geheel vrijblijvend verschillende huizen bezichtigen. Lees deze blog voor meer informatie.
Contactgegevens
Van Elmptstraat 16.14, 9723 ZL Groningen - Postbus 1276, 9701 BG Groningen
Telefoon: (050) 312 53 70 - Fax: (050) 312 12 63 - WhatsApp: (06) 12 53 57 04 - E-mail: notaris@lambeckharms.nl - HR-nummer: 02080036