Er zijn 2,8 miljoen alleenstaanden in Nederland. Je bent alleenstaand als je geen partner hebt, alleen woont en je jezelf in dagelijks onderhoud voorziet. Dit geldt ook als je gescheiden of weduwnaar bent.
Ook als je alleenstaand bent is het goed om een testament op te laten stellen; dit is niet alleen voor mensen die een relatie hebben of getrouwd zijn. Met een testament heb je zelf de touwtjes in handen over je nalatenschap. We hebben de belangrijkste redenen voor het vastleggen van een testament voor je op een rijtje gezet.

Wie zijn je erfgenamen als je alleenstaand bent?

Als je als alleenstaande kinderen hebt, zijn zij je erfgenamen. Anders zijn dit je ouders en broers en zussen. Ook halfbroers en –zussen met je wie je één ouder gemeen hebt tellen mee. Mochten je broers en zussen ook overleden zijn, dan gaat je erfenis naar hun kinderen. Deze personen worden je wettelijke erfgenamen genoemd.

  1. Contact met familie

Een reden om een testament op te laten stellen kan zijn dat je geen goed contact met je familie of bepaalde familieleden hebt. In een testament regel je wie wel van je mogen erven. Dit mogen ook vrienden zijn.

  1. Je wilt een executeur benoemen
    Na je overlijden moet er veel geregeld worden, bijvoorbeeld het opruimen van je huis, het opheffen van je bankrekeningen en het doen van belastingaangifte. In je testament kun je iemand benoemen die deze zaken mag regelen, dit wordt een executeur genoemd. Dit kan zowel iemand uit je eigen kringen als een buitenstaander zijn, bijvoorbeeld de notaris. Belangrijk is dat je deze persoon vertrouwt, hij of zij oefent immers je laatste wil uit. Over het benoemen van een executeur hebben we al eens een artikel geschreven.
  1. Belasting besparen

Je erfgenamen moeten over hun erfdeel erfbelasting betalen. In verband hiermee kan het fiscaal gunstiger zijn om je neefjes en nichtjes (de kinderen van je broers en zussen) te laten erven. Dit noem je “generation skipping”: doordat je een generatie overslaat, sla je ook een belastingronde over. Laat je hierover goed adviseren bij de notaris.

  1. Erfgenamen beschermen bij echtscheiding

Met een testament kun je je erfgenamen beschermen bij een echtscheiding. In je testament kun je namelijk bepalen dat de erfenis alleen naar je erfgenamen gaat waardoor bij een eventuele scheiding de ex-partner niets ontvangt.

Zoals je ziet is het ook als alleenstaande belangrijk om zaken te laten vaststellen in een testament. Benieuwd wat wij voor je kunnen doen? Neem hier contact met ons op.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This