In deze blogreeks zetten we de belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari 2021 voor je op een rij. In deze blog lichten we de overige maatregelen toe.

Overdrachtsbelasting

In een eerdere blog hebben we het al gehad over de afschaffing van overdrachtsbelasting voor starters. Starters zijn kopers van een huis die tussen de 18 en 35 jaar oud zijn en voor het eerst een huis kopen. Zij hoeven geen overdrachtsbelasting meer te betalen als ze een huis kopen met een koopsom van € 400.000 of lager. Je kunt 1 keer gebruik maken van deze startersvrijstelling.

Voor kopers van 35 jaar of ouder blijft het tarief van de overdrachtsbelasting voor woningen 2%, onder de voorwaarde dat de woning als hoofdverblijf gaat gelden. Andere kopers, zoals beleggers, betalen vanaf dit jaar 8% overdrachtsbelasting, zowel voor woningen als voor overig onroerend goed. Als je meer wilt weten over de wijzigingen van de overdrachtsbelasting, lees dan hier onze blog.

Belastingvrij schenken

Het bedrag dat mensen belastingvrij mogen schenken wordt tijdelijk verruimd vanwege de impact van de coronacrisis. De verhoging gaat eenmalig omhoog met € 1.000. Dat betekent dat ouders aan (pleeg)kinderen een bedrag van € 6.604 belastingvrij mogen schenken. Aan anderen dan je kinderen mag je € 3.244 per persoon belastingvrij schenken. Deze verhogingen gelden van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This