Bitcoins en je nalatenschap

Wat gebeurt er met je bitcoins in geval van overlijden? Hoe zorg je ervoor dat jouw erfgenamen deze straks verkrijgen? Het geldt niet alleen voor bitcoins, maar hetzelfde geldt voor andere cryptocurrencies. Het is van belang je bitcoin-erfenis goed te regelen. Uit onderzoek van Kantar blijkt dat 61% van de Nederlanders nog nooit heeft nagedacht over hun digitale nalatenschap. Dit kan op termijn leiden tot verlies van miljoenen bitcoins, met de simpele reden dat mensen zich niet bewust zijn van de noodzaak hierover na te denken. In deze blog lees je waarom het belangrijk is je digitale nalatenschap op orde te hebben.

Bij het aanmaken van een bitcoin wallet ontvang je een toegangscode. Deze code is essentieel voor het beheer van jouw digitale munten. Het is erg belangrijk dat je erfgenamen op de hoogte zijn van deze codes. Zonder deze codes zullen je bitcoins onbereikbaar worden, zelfs als je erfgenamen er juridisch wel recht op hebben.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je erfgenamen op de hoogte zijn van de toegangscodes, zonder het risico van misbruik?
De eerste optie is om de wachtwoorden ergens op te schrijven, maar dit kan een risico vormen als het in verkeerde handen terechtkomt. Een alternatief is om de wallet code te delen met de executeur van het testament, maar dit is in veel gevallen ongewenst.

Je kunt er ten eerste voor kiezen de wachtwoorden ergens op te schrijven, maar dit zou ook bij kwaadwillende terecht kunnen komen, dus dat wordt niet geadviseerd.
Ten tweede kun je ervoor kiezen de wallet code aan de executeur van het testament te geven, maar dit is in veel gevallen echter ongewenst. Vaak wordt er gekozen voor de keuze om de code depot te geven bij de notaris. De notaris zal dit in het Centraal Testamentenregister publiceren. En zo zorg je ervoor dat jouw wachtwoorden terug te vinden zijn na het overlijden. Je erfgenamen hoeven dan niet naar hetzelfde notariskantoor als jij en de notaris mag de wachtwoorden alleen vrijgeven aan de bevoegde persoon. Je hoeft dus niet bang te zijn dat iemand op een criminele manier met je gegevens omgaat. Dit is de veiligste optie. Doe eerst goed onderzoek voordat je jouw cryptowallet blootstelt aan een derde partij.

Over bitcoins betaal je erfbelasting. De regels hierover verschillen per land. In Nederland betaal je erfbelasting over de dagwaarde van je bitcoins op het moment van overlijden. Vul deze erfbelasting in op het formulier erfbelasting van de Belastingdienst.

Als nabestaande is het handig om bij overlijden een expert in te schakelen. Denk aan een notaris of advocaat. Het kan juridisch lastig zijn dit zelf te regelen.
Wil je meer informatie of een testament bij laten opstellen? Neem dan contact met ons op.

 

Bron: notaris.nl

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This