Een overlijden in je omgeving is een nare gebeurtenis. Tijd om te rouwen is er eerst helaas nog niet omdat er na een overlijden veel geregeld moet worden. Om dit wat makkelijker en overzichtelijker te maken, hebben we een checklist voor je. Wat moet je regelen bij een overlijden:

 

Algemeen

  1. Het overlijden melden bij de gemeente
    Om het overlijden officieel te maken moet er een akte van overlijden worden aangevraagd bij de gemeente. Deze kun je zelf aanvragen, maar de begrafenisondernemer kan dit ook voor je doen. De gemeente registreert het overlijden en licht andere overheidsinstanties in.
  2. Check of er een testament is
    Jijzelf of de notaris kan bij het centraal testamentenregister checken of de overledene een testament heeft. Als je erfgenaam bent, maakt de notaris een Verklaring van Erfrecht op. Deze verklaring geeft je toegang tot rekeningen en documenten van de overledene.
  3. Informeer instanties
    Bij een overlijden moeten instanties geïnformeerd worden. Dit gebeurt niet altijd vanzelf, soms moet je zelf actie ondernemen. Dit zijn instanties waarbij de overledene bijvoorbeeld abonnementen, verzekeringen of rekeningen had.
  4. Eigen woning?
    Als de overledene een eigen woning had, moet de hypotheekverstrekker gecontacteerd worden. Check of er een overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheek is afgesloten. Als dit zo is, kan hier de rest van de hypotheek mee worden afgelost.
  5. Kinderen?
    Als er kinderen tot 16 jaar zijn die door het overlijden geen ouders meer hebben, dan krijgen zij wellicht een wezenuitkering. Deze uitkering wordt verkregen als de laatstoverledene verzekerd was voor ANW. Dit is het geval als je in Nederland woont of werkt. Voor kinderen in de leeftijd 16 t/m 21 is dit ook mogelijk, maar vaak moet er dan aan extra voorwaarden worden voldaan.

Wat te doen als je partner is overleden?

  1. ANW uitkering
    Als je weduwe of weduwnaar wordt kom je misschien in aanmerking voor de ANW: de algemene nabestaandenwet. De sociale verzekeringsbank stuurt automatisch bericht naar weduwes, weduwnaren en partners met een geregistreerd partnerschap als ze in aanmerking komen voor de ANW. Als je alleen samenwoonde en je relatie niet hebt vastgelegd moet je zelf een aanvraag doen.
  2. Toeslagen
    Door het overlijden van je partner kan er een aanzienlijke verandering in inkomen plaatsvinden. Het is daarom verstandig om te kijken of je recht hebt op bepaalde toeslagen, dit kan op berekenuwrecht.nl. Ontving de overledene al een toeslag? Dan moet deze eerst worden stopgezet, daarna met je hem opnieuw aanvragen.
  3. Overzicht
    Een overlijden heeft veel invloed op je inkomsten en uitgaven. Maak daarom overzichtelijk wat je nog binnenkrijgt en uitgeeft; dit geeft weer helder inzicht in je geldzaken.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This