Het Kadaster heeft vorige week nieuwe cijfers naar buiten gebracht met betrekking tot de hypotheekmarkt van het eerste halfjaar van 2023. In deze blog gaan we de meest opvallende ontwikkelingen bij langs.

Minder hypotheken:

het afgelopen jaar zijn er aanzienlijk minder hypotheken afgesloten dan in het voorgaande jaar. Het gaat om een daling van 40%. Deze afname wordt voornamelijk toegeschreven aan de stijgende hypotheekrente. Daarnaast zijn de aantal hypotheken voor woningaankopen in vergelijking met 2022 met 16% gedaald, waarbij een groter deel van deze hypotheken nu bestemd zijn voor koopstarters.

Afname in over- en bijsluitingen:

Een opmerkelijke ontwikkeling is ook te zien in de grote daling van het aantal over- en bijsluitingen, die met 76% zijn afgenomen ten opzichte van het voorgaande jaar. Voor over- en bijsluitingen van meer dan € 100.000 is er zelfs een afname van 90%. Hieruit is op te maken dat bestaande hypotheken aanzienlijk minder vaak worden overgesloten, en dat recente over- en bijsluitingen vaker gericht zijn op het verkrijgen van extra financiële middelen voor verbouwingen of verduurzaming.

Lagere hypotheeksom:

De totale hypotheeksom is dit jaar met 43% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Een ander opvallend gegeven is dat voor het eerst sinds 2020 de verhouding tussen het geleende bedrag en de koopsom is toegenomen. Deze ‘loan to value verhouding’ steeg gemiddeld van 85,5% in het tweede halfjaar van 2022 naar 86,9% in het eerste halfjaar van 2023. Deze verschuiving was vooral merkbaar bij koopstarters.

Loan to Value:

Voor woningen met de slechtste energielabels (E, F of G) ligt die ‘loan-to-value’ verhouding gemiddeld hoger. In het eerste halfjaar van 2023 hadden 1 op de 3 hypotheken voor deze woningen een loan-to value verhouding boven de 100%. Dat geeft aan dat voor deze woningen de leensom van de hypotheek hoger is dan de waarde van het onderpand. Het vorige halfjaar gold dit voor minder hypotheken, namelijk voor een kwart van de hypotheken.

Bron: Kadaster & NU.nl

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This