Ondanks dat de afgelopen jaren de regels voor het aanbieden en aangaan van kredieten behoorlijk zijn verscherpt, is het nog altijd relatief eenvoudig om je door het aangaan van een krediet in de schulden te werken. Hierdoor wordt het lastiger om de gewenste hypotheek aan te vragen. Soms ontstaat een schuld zelfs zonder dat je het doorhebt.

Het gebruik van een creditcard en de aanvraag voor een hypotheek

Misschien heb je een creditcard en gebruik je die alleen voor een aantal noodzakelijke dingen, zoals het boeken van reizen of het doen van bestellingen in het buitenland. Aan het einde van de maand betaal je altijd netjes het hele opgebruikte bedrag terug. Toch kan je ook door deze creditcard voor onaangename verrassingen komen te staan wanneer je je droomhuis hebt gevonden en een hypotheek af wilt sluiten.

Pas op voor de mogelijkheid tot gespreid betalen!

Als je de mogelijkheid tot gespreid betalen op je creditcard hebt aanstaan, ongeacht of je er gebruik van maakt of niet, staat het volledige bestedingslimiet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).
Over het algemeen worden creditcards waarbij het bestede bedrag binnen dertig dagen moet worden terugbetaald niet geregistreerd. Bij creditcards waarbij het bestede bedrag in termijnen moet worden terugbetaald gebeurt dit wel.

Hoe heeft een kredietruimte invloed op je hypotheek?

Wanneer je een hypotheek wil aanvragen en het krediet van je creditcard geregistreerd staat bij het BKR, wordt 2% van dit krediet in mindering gebracht op je maximale hypotheeklast. Wanneer je bijvoorbeeld een kredietruimte van 1000 euro op je kaart hebt, mogen de maandlasten 20 euro minder bedragen. Hoe hoger je kredietruimte, hoe groter het effect op je hypotheeklast en dus het bedrag dat je maximaal kunt lenen.

Wat kun je hier tegen doen?

Gelukkig hoeft je kredietruimte geen groot probleem te zijn voor het krijgen van een hypotheek. We hebben een aantal tips voor je:

  • Bekijk de voorwaarden van je creditcard. Kun je de mogelijkheid tot gespreid betalen uitzetten? Laat dit dan doen, uiteraard nadat je een eventueel gekort hebt betaald.
  • Wanneer je de kredietmogelijkheid van je creditcard niet uit kunt zetten is het slim om op je kaart op te zeggen en op zoek te gaan naar een creditcard waarbij dit wel mogelijk is.
  • Kies voor een prepaid creditcard waarbij je zelf eerst een tegoed op de kaart zet

Hypotheek afsluiten? Lees hier wat de notaris voor je kan betekenen.

Door: Thomas van Campenhout

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This