Wie wacht met het kopen van een huis tot de hypotheekrente stevig terugvalt, moet zeker nog even geduld hebben. De Hypotheekshop meldt dat de daling van de hypotheekrente nagenoeg tot stilstand is gekomen. De hypotheekrente schoot in de eerste helft van het jaar omhoog, maar heeft de laatste zeven weken een voorzichtige daling ingezet. Die daling stagneert nu. Het totaalgemiddelde – het gemiddelde van meerdere rentevaste perioden – daalde deze week naar 3,78%. Vorige week was dat 3,80%, een minimaal verschil dus.

De oorzaak voor de stagnatie is de gestegen rente op de kapitaalmarkt, die de basis vormt voor de hypotheekrente. Sinds vijf weken is de kapitaalmarktrente met ongeveer een half procentpunt opgelopen, waardoor de marge is geslonken die geldverstrekkers op de hypotheekrente maken. Was deze marge nog niet zo lang geleden ruim een procentpunt hoger dan gebruikelijk is, inmiddels is dat nog maar enkele tienden. Hoewel er deze week veel geldverstrekkers waren die hun rentetarieven verlaagden, vielen er ook enkele verhogingen te noteren.

Hoewel de lange hypotheekrente sinds juli weer daalt, geldt dat niet voor huizenbezitters die hun hypotheekrente voor korte tijd of zelfs helemaal niet hebben vastgezet. De variabele hypotheekrente, overbruggingsrente en één en twee jaar vast stijgen juist. Datzelfde gaat overigens op voor veel spaarrentes.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This