Een wandeling langs de Groningse grachten biedt een prachtig uitzicht. In de grachten liggen vele boten en woonboten te dobberen op het water. Wonen op het water is voor veel mensen een droom en is een bijzondere vorm van wonen. Hierbij komen dan ook een aantal financiële zaken kijken die verschillen van een huis. Dit komt onder meer omdat het soms onduidelijk is of een woonboot een roerende of een onroerende zaak is en is hier bij aanschaf overdrachtsbelasting over verschuldigd of niet? In deze blog zullen we meer vertellen over de financiering van deze bijzondere vorm van wonen: de woonboot.

 

Hypotheek

Er is slechts één bank in Nederland die hypotheken verstrekt voor de aanschaf van woonboten: de Rabobank. Om voor een hypotheek in aanmerking te komen zal je woonboot eerst moeten worden getaxeerd. Bij de taxatie wordt onder meer gelet op het recht op ligplaats, het gebruik van een tuin en bijvoorbeeld de bak waarop de woning is gebouwd. Je hebt, als je een hypotheek op je woonboot hebt, recht op hypotheekrenteaftrek. Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek onder voorwaarde dat je woonboot een vaste ligplaats heeft en het als permanente verblijfplaats dient. Indien de gemeente een WOZ-beschikking heeft toegekend aan je woonboot, dan wordt deze volgens het eigenwoningforfait belast.

Hypotheekvorm

De Rabobank biedt twee hypotheekvormen aan voor woonboten, namelijk een annuïtaire en een lineaire hypotheek. Heb je nog een andere hypotheek die je zou willen meenemen, zoals bijvoorbeeld een spaarhypotheek? Dit is bij een woonboot helaas niet mogelijk. De Rabobank verleent een hypotheek voor maximaal 30 jaar. Deze termijn is korter als de verwachte levensduur van de woonboot korter is. Als je een lening hebt afgesloten voor de betaling van de ligplaats, dan moet deze in een kortere termijn worden afgelost dan de lening voor de woonboot.

Heb je vragen over de financiering van een woonboot of wil je graag een hypotheek afsluiten? Bij Lambeck Harms Notarissen helpen we je graag verder.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This