Het is vandaag ‘Dag van de Ondernemer’. Daarom hebben we deze week een blog geschreven in het thema ‘Ondernemen’. We gaan namelijk iets meer vertellen over de holding.

 

Wat is een holding?

Een holding is een vennootschap, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van de rechtsvorm ‘B.V.’. In de holding worden niet de bedrijfsactiviteiten uitgeoefend, deze worden namelijk in ‘de werkmaatschappij’ uitgevoerd. Hier komen we zo op terug. De holding voert managementtaken uit over werkmaatschappij(en), heeft aandelen van (de) werkmaatschappij(en), belegt en bouwt pensioen op. Een holding wordt daarom ook wel moeder-, houdstermaatschappij of beheer B.V. genoemd. In deze video vertellen we iets meer over wat een B.V. inhoudt.

 

De holdingconstructie

Een holdingconstructie is een combinatie van een B.V. als holding en een B.V. als werkmaatschappij:

 • De holding: de holding is de B.V. waarin belangrijke vermogensbestanddelen zijn ondergebracht, bijvoorbeeld geld of onroerend goed of productiemiddelen. De holding houdt de aandelen van de werkmaatschappij.
 • De werkmaatschappij: de werkmaatschappij is de B.V. waar de dagelijkse bedrijfswerkzaamheden worden uitgevoerd. Waar de holding vaak ‘de moeder’ wordt genoemd, wordt de werkmaatschappij vaak ‘de dochter’ genoemd.

 

Wanneer een holding?

Je kunt voor een holdingstructuur kiezen wanneer:

 • je meerdere B.V.’s hebt
 • je risico’s wilt verspreiden
 • je de onderneming waarschijnlijk ooit wilt verkopen
 • je pensioen graag in eigen beheer houdt
 • je fiscale flexibiliteit wilt

 

Voordelen

De holdingstructuur brengt een aantal voordelen met zich mee, namelijk:

 

Risicospreiding

Waardevolle zaken worden ondergebracht in de holding of in (een van) de andere B.V.(‘s). Op deze manier raak je bij een faillissement van de werkmaatschappij nooit alles kwijt.

Minder kosten

 • Indien de holding minimaal 95 procent van de aandelen van de werkmaatschappij bezit, kunnen de B.V.’s een fiscale eenheid aangaan. Door dit te doen kunnen omzet en kosten van de B.V.’s met elkaar worden verrekend. Op deze manier kan belasting worden bespaard.
 • De winst van de werkmaatschappij kan door de deelnemersvrijstelling belastingvrij worden overgebracht in de holding. De winst wordt alleen belast bij de werkmaatschappij.
 • Wanneer de holding de directie of management heeft over de werkmaatschappij, dan ontvangt de holding een managementvergoeding.
 • Een holding is voordelig wanneer je beschikt over meerdere B.V.’s, in dit geval hoef je namelijk niet binnen elke B.V. de gebruikelijkloonregeling toe te passen.

Overdragen of verkopen

De holdingstructuur maakt het verkopen of overdragen van onderdelen van de onderneming makkelijker en voordeliger. Wanneer je over een holding beschikt, dan komt de verkoopopbrengst van de aandelen in de werkmaatschappij in de holding terecht. Je betaalt over de verkoopwinst dan niet meteen inkomstenbelasting en dus ben je niet direct een groot deel van de opbrengst van je onderneming kwijt.

 

Heb je vragen of ben je van plan om een holding op te richten? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This