Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een huisdier. Maar wat gebeurt er met een huisdier wanneer het baasje komt te overlijden? Of wanneer deze niet meer voor het huisdier kan zorgen? Dit kun je vast laten leggen in een huisdierenclausule.

 

Huisdierenclausule

In een huisdierenclausule kun je laten vastleggen wat er met je huisdier gebeurt wanneer je komt te overlijden of niet meer in staat bent om voor je huisdier te zorgen. In een levenstestament leg je vast wat er met je huisdier gebeurt wanneer je nog leeft maar niet meer in staat bent om voor je huisdier te zorgen en in een testament leg je vast wat er met je huisdier gebeurt wanneer je komt te overlijden.

 

Testament

In een testament kun je een huisdierenclausule opnemen waarin vastlegt wie je huisdier erft en hoe je wilt dat er voor het dier gezorgd wordt. Een andere keuze kan bijvoorbeeld zijn dat je wilt dat twee katten bij elkaar blijven na je overlijden. Ook kun je aangeven dat je liever niet wilt dat je huisdier naar het asiel gaat.

 

Levenstestament

Ook in een levenstestament kun je een huisdierenclausule op laten nemen waarin je vastlegt wat er gebeurt wanneer je nog leeft, maar niet meer in staat bent om voor je huisdier te zorgen. Bijvoorbeeld voor het geval je ooit ziek of dement wordt. In een levenstestament kun je een persoon benoemen die beslissingen over je huisdier maakt wanneer je dat zelf niet meer kunt. 

 

Uit elkaar

Niet alleen in een (levens)testament, maar ook in een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden kun je een huisdierenclausule laten opnemen. Op deze manier kun je onenigheid met betrekking tot een huisdier voorkomen wanneer jij en je partner uit elkaar gaan. Jullie kunnen bijvoorbeeld vastleggen dat het huisdier bij een van jullie komt te wonen of dat jullie beide voor het dier blijven zorgen aan de hand van een omgangsregeling.

 

Heb je nog vragen over een huisdierenclausule of zou je deze graag willen laten opnemen in een (levens)testament, samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This