Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Dan krijg je te maken met een koopovereenkomst. In deze blog vertellen we meer over wat deze overeenkomst inhoudt en wat hierin wordt vastgelegd.

 

Afspraken

De koopovereenkomst, ook wel het koopcontract, wordt meestal opgesteld door de makelaar. Indien gewenst kan de notaris dit echter ook doen. In de koopovereenkomst worden de afspraken tussen de koper en verkoper met betrekking tot de overdracht van het huis vastgelegd: de koopprijs, de datum van de (sleutel)overdracht en in veel gevallen ook eventuele ontbindende voorwaarden.

 

Ontbindende voorwaarden

De ontbindende voorwaarden geven de koper nog de mogelijkheid om van de koop af te zien. De twee belangrijkste ontbindende voorwaarden zijn ‘voorbehoud van financiering’ en ‘voorbehoud bouwkundige keuring’.

 

  • Voorbehoud van financiering

Wil je graag een huis kopen, maar weet je nog niet zeker of je de financiering voor de woning rond kan krijgen? Dan kun je een voorbehoud van financiering afspreken met de verkoper. Met deze ontbindende voorwaarde kun je nog afzien van de koop in het geval de hypotheek door de geldverstrekker wordt geweigerd binnen de termijn die in de ontbindende voorwaarde is vastgesteld.

 

  • Voorbehoud bouwkundige keuring

Met deze ontbindende voorwaarde stel je het maximale bedrag vast dat je wilt betalen aan de werkzaamheden van de woning. Met deze werkzaamheden worden de werkzaamheden bedoeld die nodig zijn om het huis weer in goede staat te krijgen. De kosten van de werkzaamheden worden vastgelegd aan de hand van een bouwkundige keuring. Blijken de kosten hoger te zijn dan het maximale bedrag in de overeenkomst, dan mag de koopovereenkomst worden ontbonden. Je kunt deze bouwkundige keuring ook voor het sluiten van de koopovereenkomst laten doen.

 

Drie dagen

Als koper heb je echter nog een andere mogelijkheid om van de koop af te zien: na de ondertekening van de koopovereenkomst door verkoper en koper, heeft de koper nog drie dagen het recht om zonder opgave van redenen af te zien van de koop. Dit moet de koper natuurlijk wel binnen deze drie dagen melden.

 

Heb je nog vragen over een koopovereenkomst? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This