Pieter is getrouwd met Marjan. Ze zijn destijds in gemeenschap van goederen getrouwd. Wanneer Pieters vader overlijdt, erft hij € 100.000,00. Een paar jaar later scheiden Pieter en Marjan. Vanwege de gemeenschap van goederen heeft Marjan recht op de helft van de erfenis. Pieter had dit natuurlijk liever anders gezien. Dit had voorkomen kunnen worden als Pieters vader een uitsluitingsclausule in zijn testament had opgenomen.

Uitsluitingsclausule

Het is wettelijk bepaald dat, als je geen testament hebt, je ex-partner niets meer erft als je gescheiden bent. Maar als je in gemeenschap in goederen bent getrouwd en je ten tijde van het huwelijk een erfenis of schenking hebt gekregen, dan heeft bij scheiding je (ex-)partner wel recht op de helft hiervan.
Je kunt voorkomen dat een schenking of erfenis bij je (ex-)schoonfamilie belandt. Dit kun je doen door in je testament of schenkingsakte een uitsluitingsclausule op te nemen.

Nieuw huwelijksrecht per 1 januari 2018

Per 1 januari 2018 is trouwen in gemeenschap van goederen niet meer de standaard. Nu moet je naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te stellen om af te wijken van de gemeenschap van goederen, maar vanaf 1 januari ga je naar de notaris om vast te stellen dat je in gemeenschap van goederen wilt trouwen. Je zou zeggen dat een uitsluitingsclausule dan overbodig wordt. Toch is dit niet het geval. Want stel je voor dat jouw kind toch in gemeenschap van goederen trouwt, maar later gaat scheiden. Je erfenis belandt dan alsnog aan de koude kant. Met een uitsluitingsclausule kun je je eigen wensen zeker stellen.

Daarnaast geldt de nieuwe wet voor alle huwelijken die ná 1 januari 2018 gesloten worden. Als je kind gehuwd is voor 1 januari 2018 is het dus sowieso slim om een uitsluitingsclausule op te nemen.

Opties

De schoonfamilie kan in de uitsluitingsclausule op twee manieren uitgesloten worden.
Bij een harde of klassieke sluiting blijft alles dat geërfd of geschonken wordt privé-eigendom; de ex-partner heeft geen aanspraak op het vermogen.
Bij een zachte sluiting heeft de ex-partner bij echtscheiding geen aanspraak op het vermogen. Er kan wel aanspraak op de erfenis of schenking worden gemaakt als de partner die de erfenis of het geschonken bedrag heeft gekregen komt te overlijden.

Wij staan ten alle tijden klaar om je hierover advies te geven.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This