Een hypotheek afsluiten? Er zijn veel verschillende redenen voor. Uiteraard wanneer je een huis koopt, maar het kan ook wanneer je je huis gaat verbouwen. Tegenwoordig circuleren er in het nieuws steeds meer berichten over veranderingen die plaatsvinden in de verschillende regelingen, dus wordt het steeds lastiger om te bepalen wat je eigenlijk moet en kunt doen.

Een hypotheek afsluiten: nieuwe regelingen

Het nieuwe kabinet heeft bijvoorbeeld het één en ander aangepast. Zo is de overdrachtsbelasting verlaagd naar 2%, zijn de regels voor een hypotheek strenger geworden en kun je de rente van je restschuld 10 jaar aftrekken. Maar wat kun je hier eigenlijk mee? Waarom is dit voordelig (of juist niet) en wat zijn de consequenties als je een huis koopt en hierbij een hypotheek afsluit?

Aanpassingen m.b.t. de hypotheek in 2013

Even concreet een paar dingen op een rij die aangepast zijn door het kabinet in 2012 en 2013:

  • door de stapsgewijze verlaging van de hypotheekrenteaftrek, heb je minder belastingvoordeel;
  • door de daling van de overdrachtsbelasting zijn de aankoopkosten van een huis lager;
  • als een huis met verlies verkocht wordt, mag je de rente van de lening voor de restschuld aftrekken, dit levert (een beetje) compensatie op voor het geleden verlies;
  • om zware hypotheeklasten te voorkomen mag een lening (hypotheek) maximaal 106% zijn van de aankoopwaarde. Dit zal geleidelijk verder verlaagd worden naar 100%. Dit betekent simpelweg dat je niet meer mag lenen dan de waarde van het huis. Bij het kopen van een huis moet je straks dus geld bijleggen;
  • om hypotheekrenteaftrek te behouden moet je, als je voor het eerst een huis koopt, de hypotheek in 30 jaar aflossen.

Voordat je begint aan het kopen van een huis, is het dus handig al deze punten (en uiteraard meer) bij langs te gaan om goed te kijken waar je recht op hebt en wat je kunt betalen. De notaris kan hier meer over vertellen, neem daarom gerust contact met ons op.

Share This