Wist je dat we een paar filmpjes hebben gemaakt om meer uitleg te geven over juridische zaken? Deze filmpjes zijn te vinden op onze site! Een van deze filmpjes gaat over een (tweede) hypotheek. In dit filmpje legt onze notaris Anko Harms uit wat een (tweede) hypotheek is en wat de notaris voor je kan regelen. Onderaan dit bericht kun je dit filmpje bekijken.

De hypotheek

Er zijn verschillende redenen om een hypotheek af te sluiten, namelijk als je een eigen huis koopt of als je van plan bent je huis te verbouwen. Bij het afsluiten van een hypotheek moet je rente betalen over het bedrag dat je leent. Je kunt een vaste rente afspreken met je bank of een variabele rente kiezen. Een hypotheek is persoonlijk: het is natuurlijk van belang dat je bepaalt wat je maandelijks kan en wil betalen aan je huis.

Een tweede hypotheek

Een optie is het afsluiten van een tweede hypotheek, die je afsluit ‘bovenop’ je eerste hypotheek. Dit kan bijvoorbeeld zijn om de kosten van een verbouwing te betalen. Als het geleende bedrag wordt gebruikt ter verbetering of voor het onderhoud aan je eigen huis, dan is de rente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Als alle stukken zijn ingeleverd bij de bank en de offerte is getekend, stuurt de bank een opdrachtbrief voor het opstellen van de hypotheekakte naar de notaris. De notaris zorgt, na de ondertekening van de hypotheekakte, dat deze wordt ingeschreven bij het kadaster.

Risico’s

Het afsluiten van een hypotheek brengt ook risico’s met zich mee. Als je je aan de afspraken houdt die je hebt gemaakt met de hypotheekverstrekker dan is er niets aan de hand. Als echter structureel niet wordt tegemoetgekomen aan de verplichtingen ten opzichte van de hypotheekverstrekker (bank) dan kan de bank het huis op een executieveiling verkopen.

 

Wil je meer informatie over een (tweede) hypotheek? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This