Stel je voor: je bent afgestudeerd, hebt een vaste baan en wilt graag een woning kopen. Wel heb je een studieschuld. Kun je dan een huis kopen zonder deze schuld eerst af te betalen? Ja, dat kan. Wel nemen de banken je studieschuld mee in de hoogte van de aan jou te verstrekken hypotheek sinds is gebleken dat het hebben van een hbo- of wo-diploma niet meer garant staat voor een goed salaris.

Wat voor effect heeft een studieschuld op de hypotheek?

Als je in het leenstelsel van vóór 1 juli 2015 valt, gaan de banken uit van een weegfactor van 0,75%. Dit houdt in dat banken ervan uitgaan dat jij elke maand 0,75% van je studieschuld terugbetaalt aan DUO. Dit bedrag kun jij per maand niet meer aan een hypotheek uitgeven, daarom brengt de bank dit in mindering van je hypotheek. De regels van het nieuwe leenstelsel zijn iets soepeler. De weegfactor is namelijk gedaald naar 0,45%. De regeling is versoepeld omdat veel studenten na de afschaffing van de basisbeurs nu genoodzaakt zijn om te lenen. Met de hoogte van de rente op je studieschuld wordt geen rekening gehouden.

Wat als ik al een deel heb afgelost?

Als je een hypotheekaanvraag doet wanneer je al een deel van je studieschuld hebt afgelost, houdt de bank alsnog rekening met het oorspronkelijke bedrag van je studieschuld. Het kan daarom verstandig zijn om eerst je studieschuld volledig af te lossen voordat je een hypotheekaanvraag doet. Hierdoor heb je kans op het krijgen van een hogere hypotheek.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This