Wanneer je een eigen bedrijf wilt starten zijn er verschillende zaken die geregeld moeten worden. Een belangrijke stap in dit proces is het kiezen van een rechtsvorm. Het verschilt nogal per type onderneming welke rechtsvorm de juiste is.

Eigen bedrijf zonder rechtspersoonlijkheid

Allereerst zijn er rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid, voorbeelden hiervan zijn eenmanszaken en maatschappen. Wanneer je voor deze vorm kiest ben je als privépersoon aansprakelijk voor schulden of verliezen van je onderneming. Wanneer het mis gaat, kunnen schuldeisers je in privé aanspreken. Veel startende ondernemers beginnen op deze manier. Wanneer het risico in een bepaald sector groot is, maar ook om bijvoorbeeld fiscale redenen, zou je een andere rechtspersoonlijkheid kunnen overwegen.

Eigen bedrijf met rechtspersoonlijkheid

Wanneer je een BV, NV, stichting of vereniging (allemaal rechtspersonen) opricht en daarin de onderneming gevoerd wordt, voert de rechtspersoon de onderneming. Wanneer de onderneming failliet gaat, of schulden heeft, zullen schuldeisers in beginsel niet in staat zijn je privévermogen aan te spreken (de rechtspersoon is dan aansprakelijk). De regelgeving omtrent het oprichten van een BV is gewijzigd (per 1 oktober 2012), waardoor je geen eigen vermogen hoeft in te brengen in een BV, een symbolisch bedrag van bijvoorbeeld 1 euro volstaat.

Eigen bedrijf oprichten? Raadpleeg de notaris!

Het oprichten van een rechtspersoon gebeurt middels notariële akte waarin de statuten van de rechtspersoon vastgelegd worden. Verder zal de onderneming moeten worden ingeschreven bij de KvK. De notaris kan niet alleen deze akte opstellen en zorgen voor de inschrijving bij de KvK, maar kan je ook adviseren over de rechtsvorm die het beste gekozen kan worden. Samen met de notaris ga je alle aspecten langs en kom je uiteindelijk tot de voor jouw bedrijf geschikte rechtsvorm. Voor meer informatie kun je verder kijken op de website van Lambeck Harms.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This