Wanneer je van plan bent om een eigen onderneming te starten, dan ga je een spannende tijd tegemoet. Daarbij is het belangrijk om goed na te denken over een geschikte bedrijfsvorm. Niet alleen als je een eigen onderneming wilt starten is het nuttig om je te verdiepen in dit onderwerp, het is ook belangrijk als je al een onderneming hebt om jezelf af te vragen of de huidige vorm nog wel bij je past. Maar welke verschillende rechtsvormen zijn er nou eigenlijk en wat doet de notaris?

Eigen onderneming starten: kiezen

Hoe start je nou met het kiezen van een geschikte rechtsvorm voor jouw eigen onderneming? Uiteraard moet je met veel zaken rekening houden:

  • begin je alleen of ga je met iemand samenwerken;
  • gaat je partner meewerken in de onderneming;
  • wil je privé wel of niet aansprakelijk zijn;
  • ga je een grote onderneming oprichten met geld van derden;
  • wil je fiscaal een zo gunstig mogelijke regeling.

Eigen onderneming starten zonder rechtspersoonlijkheid

Bij het starten van een eigen onderneming zonder rechtspersoonlijkheid ben je privé aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Twee bekende voorbeelden van rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn de eenmanszaak en de maatschap. Veel ondernemers kiezen ervoor om te starten met een eenmanszaak, maar het is wel belangrijk om je te beseffen dat je aansprakelijk bent voor alle handelingen en financiën van je onderneming. Wanneer het risico te groot wordt, kan je overwegen om een andere vorm te kiezen.

Eigen onderneming starten met rechtspersoonlijkheid

Wil je een eigen onderneming starten met rechtspersoonlijkheid, dan betekent dit dat je met je privévermogen niet aansprakelijk kan worden gesteld. Bekende bedrijfsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn de bv, nv, stichting en vereniging. Lees jezelf goed in over de verschillen, zodat je kan kiezen welke rechtsvorm het beste past bij jouw situatie.

Eigen onderneming starten en de notaris

Heb je al een eigen onderneming, dan is het belangrijk om jezelf af te vragen of de huidige vorm nog wel bij je past. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de financiële risico’s van je eigen onderneming groter zijn geworden. In dit geval zorgt de notaris ervoor dat er een statutenwijziging komt en wordt de notariële akte aangepast. Uiteraard is de notaris er niet alleen om een rechtsvorm op te richten of om te zetten. De notaris kan namelijk al je vragen beantwoorden en kan je goed adviseren over welke rechtsvorm het beste bij jou past.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This