Wat verandert er in 2015 aan het energielabel?

Vanaf 1 januari 2015 krijgen alle huiseigenaren die nog geen energielabel hebben een voorlopig energielabel toegestuurd. Dit label is gebaseerd op het woningtype, de oppervlakte en het bouwjaar van de woning. Dit voorlopige energielabel is niet geldig bij verhuur of verkoop van de woning, daarvoor is een definitief energielabel verplicht.

Wat is een energielabel?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig uw woning is. Het energielabel loopt van klasse A tot en met klasse G in de kleuren donkergroen tot rood. Hierbij is A-label het meest energiezuinig en het G-label het minst zuinig. Het energielabel is een rapport van een paar pagina’s waarin de eigenschappen van de woning, de gegevens van de adviseur die het energielabel heeft afgegeven en natuurlijk welk energielabel de woning heeft gekregen staan vermeld.

Bekijk hier een voorbeeld van een energielabel. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig.

Is het energielabel verplicht?

Ja, het energielabel is bij het verhuren of verkopen van een woning verplicht. Op het moment dat een woning van eigenaar of bewoner wisselt, dient de verkoper of de verhuurder het energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder.

Hoe maakt u een voorlopige energielabel definitief?

Tot 1 januari 2015 kunt u het huidige energielabel aanvragen en met dit label voldoet u straks aan de wettelijke plicht. Vanaf 1 januari 2015 kunt u met onderstaand stappenplan uw voorlopige energielabel definitief maken:

  • Inloggen met DigiD op www.energielabelvoorwoningen.nl
  • Woninggegevens controleren
  • Erkende deskundige controleert uw gegevens
  • Het definitieve label krijgt u per mail toegestuurd

Heeft u geen energielabel na 1 januari 2015?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert na 1 januari 2015 op de aanwezigheid van een definitief energielabel bij verhuur, verkoop of oplevering van een woning. Als er geen energielabel aanwezig is, kan de ILT de verhuurder of verkoper dwingen om alsnog een energielabel te laten maken of direct een boete geven die kan oplopen tot € 400.

Wilt u weten of uw woning een energielabel heeft? Kijk dan op: zoekuwenergielabel.nl

Wilt u meer informatie?

Kijk dan op: energielabel.nl of rijksoverheid.nl.

STILL_Energielabel_02_Energielabel-1024x723 STILL_Energielabel_01a_Definitief-1024x723

Share This