In deel 1 bespraken we de termen ‘erkenning’ en ‘gezag’ en legden we uit hoe deze worden geregeld bij een man-vrouwrelatie. In deze blog zullen we ingaan op het regelen van erkenning en gezag bij een relatie bestaande uit twee mannen of twee vrouwen.

 

Een relatie bestaande uit twee mannen

Wanneer je een man bent en je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met een man, dan krijgen jullie alleen gezamenlijk gezag over een kind na een beslissing van de rechter. Wanneer je de biologische vader van het kind bent, dan kun je het kind erkennen en na een beslissing van de rechter het ouderlijk gezag krijgen.

Wanneer je een man bent en samen met een andere man een kind adopteert, dan krijgen jullie allebei automatisch het ouderlijk gezag.

 

Een relatie bestaande uit twee vrouwen

Wanneer je een vrouw bent en getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met een andere vrouw, dan krijgen jullie allebei automatisch het gezag over het kind wanneer er wettelijk gezien geen vader is. Hier is sprake van in het geval de donor anoniem is of wanneer de donor het kind niet erkent.

Wanneer je een vrouw bent en samen met een andere vrouw een kind adopteert, dan krijgen jullie allebei automatisch het ouderlijk gezag. Dit geldt ook bij partneradoptie, dus in het geval een vrouw het kind waarvan de andere vrouw de moeder is adopteert.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This