Gecombineerde Achternaam: Een Nieuwe Mogelijkheid vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om je kinderen een gecombineerde achternaam te geven, bestaande uit de achternaam van zowel de vader als de moeder. Deze keuze geldt voor alle toekomstige kinderen van dezelfde ouders. Het is echter niet toegestaan om je ene kind een andere achternaam te geven dan het andere kind.

Uitzonderingen bij nieuw samengestelde gezinnen
In het geval van een nieuw gezin met een kind uit een vorige relatie, is het niet mogelijk dat alle kinderen dezelfde gecombineerde achternaam hebben. Je hebt namelijk niet dezelfde ouders.

Toepasselijkheid van de regeling
Deze regel is van toepassing op kinderen geboren op of na 1 januari 2024, evenals op kinderen geboren op of na 1 januari 2016. Na de leeftijd van 8 jaar is het niet meer mogelijk om een dubbele achternaam toe te krijgen. In een samengesteld gezin is het niet mogelijk dat alle kinderen dezelfde gecombineerde achternaam hebben.

Wat als er geen keuze wordt gemaakt?
Als er geen keuze wordt gemaakt voor de achternaam van het kind, bepaalt de wet welke achternaam het kind krijgt op basis van de persoonlijke situatie.

Andere Nationaliteit
Voor kinderen met een andere nationaliteit naast de Nederlandse is het mogelijk om het naamrecht van die nationaliteit te kiezen. Dit betekent dat de mannelijke of vrouwelijke uitgang van de achternaam wordt bepaald. Deze optie is alleen beschikbaar voor kinderen geboren op of na 1 januari 2024, en als er geen oudere broers of zussen zijn geboren voor die datum.

Bron: Belastingdienst

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This