De grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt volgend jaar met 50.000 euro. In 2023 gaat de grens voor een NHG-hypotheek omhoog naar € 405.000. Door deze verhoging krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek met NHG.

De NHG zorgt ervoor dat woningkopers een lagere rente kunnen krijgen, maar biedt ook een vangnet voor het geval de huizenprijzen gaan dalen. Die biedt namelijk de garantie dat huizenkopers niet met een restschuld blijven zitten.

Carla Muters, voorzitter Raad van Bestuur NHG: “De stijging is echt nodig. Mensen sluiten door de sterk gestegen huizenprijzen een steeds hogere hypotheek af om een huis te kopen. Wij willen er zijn als die groep te maken krijgt met arbeidsongeschiktheid, te hoge woonlasten, echtscheiding of andere problemen. NHG biedt hulp bij financiële problemen en eventuele restschulden. Dat vangnet wordt door een verhoogde kostengrens voor een grote groep beschikbaar.”

Betaalbaarheidsgrens stijgt niet mee

Het kabinet wil dat er tot en met 2030 honderdduizenden betaalbare koopwoningen gebouwd worden. Als maximum voor een betaalbare woning werd tot nu toe de NHG-grens genomen. Maar omdat die nu stijgt van 355.000 naar 405.000 euro stapt de regering daarvan af.

“Door de sterke stijging van de NHG-grens zijn woningen met die prijs voor minder mensen betaalbaar, omdat de inkomens het afgelopen jaar minder zijn gestegen dan de NHG-grens”, aldus het kabinet. Daarom houdt woonminister De Jonge de ‘betaalbaarheidsgrens’ op 355.000 euro. Die stijgt dus niet mee met de NHG-grens.

Meer weten? Kijk op Rijksoverheid.nl.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This