In deze blog vertellen we meer over het aanwijzen van een voogd. Want welke mogelijkheden heb je hiervoor? En wat is het verschil tussen deze mogelijkheden?

 

Wat is een voogd?

Eerst zullen we nog even ingaan op de precieze betekenis van een voogd. Een voogd zorgt voor de kinderen na het overlijden van de ouders, indien deze kinderen nog geen 18 jaar oud zijn. De voogd beheert tevens de erfenis. Wanneer kinderen 18 jaar worden en dus zelfstandig zijn, dan vervalt de voogdij en is de voogd niet langer de bewindvoerder van de erfenis.

 

Rechtbank of notaris

Voor het aanwijzen van een voogd heb je twee mogelijkheden: een aantekening maken in het gezagsregister bij de rechtbank, of deze benoemen in je testament. Een voogd in het gezagsregister benoemen kan door een online webformulier in te vullen op Rechtspraak.nl. Het laten vastleggen van een voogd in een testament kan bij de notaris. Het verschil tussen beide opties is dat je middels een testament ook kunt laten vastleggen hoe je wilt dat een voogd met je erfenis en je kinderen omgaat.

 

Erfenis

Wil je de erfenis bijvoorbeeld pas op 21-jarige leeftijd aan je kinderen geven? Dan kun je in een testament laten vastleggen dat de voogd de bewindvoerder blijft tot de kinderen 21 jaar zijn. Ook kun je in een testament laten vastleggen dat een kind de gehele erfenis ontvangt wanneer hij of zij een huis wilt kopen of zijn of haar studie wilt afbetalen. Of wil je het beheer van de erfenis bijvoorbeeld niet alleen aan de voogd overlaten? Dan kun je in een testament een bewindvoerder aanstellen die de voogd helpt bij het maken van financiële beslissingen. 

 

Omgang met de kinderen

Ook kun je in een testament laten vastleggen hoe je wilt dat een voogd omgaat met je kinderen. Vind je bijvoorbeeld dat bepaalde zaken bij de opvoeding niet mogen ontbreken? Wil je graag dat belangrijke zaken eerst met een derde worden besproken? Of wil je bijvoorbeeld graag dat de voogd de kinderen in zijn of haar eigen huis neemt? Ook deze zaken kun je vast laten leggen in een testament.

 

Heb je nog vragen over het opstellen van een testament of wil je dit graag laten regelen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This