De aanschaf van een appartement verloopt anders dan de aanschaf van een huis, omdat een appartement onderdeel is van een gebouw met meer woningen. In deze blog zullen we meer vertellen over wat er komt kijken bij het kopen van een appartement.

 

Appartementsrecht

Een appartement is onderdeel van een groter gebouw, wat betekent dat je een ‘appartementsrecht’ koopt. Dit ontstaat door een gebouw onder te verdelen in verschillende appartement(srecht)en. De notaris regelt dit met een splitsingsakte, waarbij aan de hand van een plattegrond duidelijk wordt aangegeven welke ruimtes gemeenschappelijk zijn en welke ruimtes privé zijn. Bij het kopen van een appartementsrecht koop je eigenlijk twee dingen: het recht om je woning te mogen gebruiken en mede-eigendom van het hele gebouw.

 

Eigenaar

Je bent samen met de andere bewoners van het gebouw eigenaar van het gebouw. Dit betekent dat je je aan bepaalde regels moet houden en dat je bepaalde verantwoordelijkheden hebt, afhankelijk van de afspraken die gelden binnen het gebouw. De gedragsregels voor eigenaren en bewoners, waaronder gebruiksbepalingen en verplichte financiële bijdragen voor gemeenschappelijke ruimtes, zijn vastgelegd in het reglement van splitsing. Het is verstandig om hier tijdig naar te informeren, zodat duidelijk is welke afspraken tussen bewoners bestaan.

 

Huishoudelijk reglement

Je rechten en plichten zijn vastgelegd in de wet, het reglement van splitsing en het huishoudelijk reglement. Wijzigingen in dit huishoudelijk reglement kunnen worden gedaan tijdens een vergadering van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Elke eigenaar van een appartement is lid van de VvE, die de gemeenschappelijke belangen van appartementseigenaren behartigt. Je kunt bij de VvE terecht voor onderhoud van het gebouw en gemeenschappelijke installaties, bijvoorbeeld wanneer sprake is van lekkages in het gebouw.

 

Wij kunnen je altijd van advies voorzien over de zaken die belangrijk zijn bij het kopen van een appartement. Ook helpen wij graag met het opstellen van een koopakte. Neem gerust contact met ons op!

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This