Voor veel mensen is het een droom om een vakantiewoning in het buitenland te bezitten. Elke zomer wakker worden in je eigen woning in een pittoresk dorpje in Italië of misschien in de Spaanse Pyreneeën. Ben je van plan om een vakantiewoning in het buitenland te kopen? Dan is het belangrijk om met bepaalde zaken rekening te houden.

De grond huren

Er zijn verschillende manieren om een vakantiewoning te kopen. Soms koop je alleen de woning en niet de grond. In dat geval huur je de grond waar de vakantiewoning op staat. Een risico dat dit met zich meebrengt is dat jij niet kunt beslissen over de grond waar de woning op staat. Dit zou bijvoorbeeld lastig kunnen zijn als je de vakantiewoning weer wilt verkopen. Het brengt ook een ander risico met zich mee. Het zou namelijk kunnen dat de vakantiewoning aan het einde van de huurovereenkomst moet worden afgebroken. Of dat de vakantiewoning in het faillissement van de eigenaar van de grond valt. In dat geval ben je de vakantiewoning kwijt. Maar het is natuurlijk vaak ook mogelijk om de grond te kopen of een recht van opstal te krijgen.

De grond kopen

Vaak kun je de vakantiewoning samen met de grond kopen. Je hoeft in dit geval natuurlijk geen huur te betalen, maar vaak wel onroerendezaakbelasting. De woning is een stuk makkelijker te verkopen, omdat de eigenaar zelf de zeggenschap heeft over de grond. Als je een vakantiehuis wil kopen op een vakantiepark, dan is er vaak sprake van een soort verenging van eigenaren, die regels heeft waar je je aan moet houden.

Wanneer je een recreatiewoning op eigen grond koopt, dan komen hier een aantal (extra) kosten bij kijken, namelijk:

  • jaarlijkse onroerendezaakbelasting;
  • rioolheffing;
  • bij de overdracht betaal je eenmalig 2% overdrachtbelasting;
  • als je zelf langer dan 90 dagen per jaar in de vakantiewoning verblijft, dan moet je forensenbelasting betalen;
  • als je de vakantiewoning wilt verhuren, dan moet eventueel ook toeristenbelasting worden betaald.

Recht van opstal

Je kunt de vakantiewoning als recht van opstal kopen. In Nederland wordt dit bij de notaris geregeld. Het recht van opstal betekent dat de eigenaar van de grond en de eigenaar van de vakantiewoning twee verschillende personen kunnen zijn, want normaal gesproken is de eigenaar van de grond ook de eigenaar van alles dat op de grond is gebouwd. Het recht van opstal van de vakantiewoning voorkomt dat de woning in het faillissement van de eigenaar van de grond valt. Voor de aankoop van een recht van opstal is het mogelijk om een  hypothecaire geldlening aan te gaan.

Hypotheek

Ben je van plan om een (hypothecaire) geldlening af te sluiten voor de aankoop van je vakantiewoning? Dan is het voor de geldverstrekker natuurlijk van belang om te weten of je alleen de vakantiewoning koopt en de grond huurt of dat je ook de grond waarop de vakantiewoning staat koopt of dat je het recht van opstal van de vakantiewoning koopt. Bij het aangaan van een hypotheek, het vestigen van het recht van opstal, maar ook voor advies en hulp op het gebied van het aanschaffen van een vakantiewoning kun je bij de notaris terecht. Bij Lambeck Harms Notarissen helpen we je graag bij de aankoop van je vakantiewoning, neem dus gerust contact met ons op.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This