Nu we het einde van 2016 naderen en we de goede voornemens voor 2017 al hebben bedacht, werpt deze blog een verdere blik in de toekomst. Deze blog beschrijft één van de nieuwste ontwikkelingen die niet alleen bij de overheid en ondernemingen een enorme verandering teweeg zal brengen, maar uiteindelijk ook in het dagelijkse leven van jij en ik. Namelijk: Blockchain. Ben je reeds bekend met het online betaalsysteem Bitcoin, dan weet je waarschijnlijk ook dat dit systeem gebouwd is op basis van Blockchain. De mogelijkheden van Blockchain reiken veel verder dan Bitcoin, daarom investeert de overheid veel in Blockchain pilotstudies om alle mogelijkheden van het systeem uit te diepen.

Blockchain? Bitcoin? Zijn deze termen voor jou op dit moment nog abracadabra? Zet dan hier je eerste stap om bekend te worden met deze innovatie en werp een blik in de toekomst!

 

De ontwikkeling van internet

Voordat we in de toekomst gaan kijken, gaan we eerst een stukje terug in de tijd. Naar de jaren ’90, toen internet voor de meeste mensen toegankelijk werd. Het World Wide Web was destijds een abstract idee: fijn dat het er is, maar hoe werkt het en wat kun je ermee? Hierna kwam al snel de e-mail, waarmee je enorm snel een online bericht kon versturen in vergelijking tot de reguliere post. Hierdoor kreeg men een idee van de mogelijkheden van het internet. Vandaag de dag zijn de mogelijkheden eindeloos doordat er voor bijna iedere activiteit wel een app is ontwikkeld. Naast het gebruik van apps voor sociale media, bestellen we online kleding en eten, slaan we documenten op in de cloud en maken we een afspraak bij de kapper of de gemeente. Allemaal via het internet.internet apps

Kun jij de precieze werking van het internet uitleggen? Waarschijnlijk niet, zoals de meerderheid van de internetgebruikers. Door gebruik te maken van chats, apps en email krijgen we een beter beeld van het internet. Daarom zal dit artikel niet uitleggen hoe Blockchain werkt, maar hoe we er gebruik van kunnen maken.

 

Wat is Blockchain?

Blockchain is vergelijkbaar met de ontwikkeling van het internet. Het is op dit moment nog een complex en abstract systeem, waarbij de toepassingen (apps) nog in de kinderschoenen staan. De werking en de kracht van Blockchain wordt duidelijk in een van de eerste ontwikkelde toepassingen in Blockchain: Bitcoin. Bitcoin is bedacht door een anoniem persoon of groepering die een nieuwe visie op het huidige systeem van financiën blootlegt.

Met Bitcoin wordt brief- en muntgeld overbodig doordat geld in een online portemonnee wordt opgeslagen. Je beheert geld online, waarbij je geld kunt overmaken naar een andere online gebruiker zonder dat hier een financiële instelling aan te pas komt. Een transactie is met een online handtekening beveiligd, opdat bitcoins alleen kunnen worden uitgegeven door de eigenaar ervan en nooit meer dan één keer kunnen worden uitgegeven. Doordat banken overbodig zijn geworden, staan grote bedragen bijna kosteloos en binnen enkele seconden op andermans rekening. Internationaal zakendoen gaat met Bitcoin veel sneller en op een vertrouwde manier. Daarnaast heeft de overheid niet langer invloed op inflatie doordat de groei van de geldhoeveelheid voorspelbaar en gelimiteerd is.

 

Uitdagingen Bitcoin

Banken garanderen toch controle en veiligheid? Dat klopt, daarom maakt Bitcoin gebruik van cryptografie om vertrouwen onder gebruikers te bewerkstelligen. Dit houdt in dat transacties met een online handtekening (als een soort DigiD) en met lange codes beveiligd zijn zodat hackers er niet bij kunnen. Men dacht dat deze beveiliging criminele activiteiten in de hand zou werken, doordat de cryptografie een zekere mate van anonimiteit mogelijk maakt. Maar uit recent onderzoek is gebleken dat Bitcoin niet zo anoniem is als gedacht. De gegevens van zowel de transactie als de betrokkenen staan namelijk opgeslagen in de Blockchain. De grootste uitdaging op dit moment is dat je een goede harde schijf moet bezitten, omdat de enorme groei van Bitcoin ervoor zorgt dat het downloaden ervan veel schijfruimte kost. De omvang die Bitcoin inneemt door deze groei is een serieuze bedreiging voor het voortbestaan ervan.

 

betalen-met-bitcoins

 

 

 

Verscheidene ondernemingen in Nederland werken al met het Bitcoin betaalsysteem.

 

 

 

Andere toepassingen

Net zoals het internet de ontwikkeling van vele apps mogelijk heeft gemaakt, is Bitcoin maar één toepassing van Blockchain. Ook hier zijn er enorm veel toepassingen die nog moeten worden ontdekt. De Nederlandse overheid is geïnteresseerd in deze toepassingen en wil hierin, net als andere overheden, de rest een stap voor zijn. Daarom lopen er nu verscheidene pilots die de voordelen van Blockchain voor de overheid moeten blootleggen. Kijk hieronder het filmpje voor een beter beeld van Blockchain en ontdek de toepassingen die wellicht over een aantal jaren al in werking treden:

 

 

 

Blockchain en het notariaat

Net zoals het bestaansrecht van banken onder druk komt te staan door Blockchain, geldt dit ook voor het notariaat. De technologie en de goede beveiliging van Blockchain waarborgt vertrouwen tussen personen, zonder dat hier een notaris aan te pas hoeft te komen. Toch heeft het notariaat nog voordelen ten opzichte van Blockchain:

  • Een notariaat is een erkende instantie.
  • De notaris controleert zowel de betrokken partijen als de rechtsgeldigheid en of het contract op deze manier sluitend is.

Desondanks is het belangrijk voor het notariaat om toepassingen op Blockchain te ontwikkelingen voordat we worden gepasseerd door Blockchain. Een voorbeeld van een pilot studie die is gedaan door de KvK is het oprichten van een flash-stichting. Deze stichting wordt niet bij de notaris, maar online opgericht. Via Blockchain krijg je meteen een openbare webpagina waarop doel, middelen en functionarissen staan vermeld. Op die manier kun je ook een bankrekening openen. Tot slot moet je de stichting nog bij de Kamer van Koophandel inschrijven, gewoon aan eigen keukentafel. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat je in Blockchain je identiteit kunt vastleggen en doordat privacy is gewaarborgd. Zie het als een vergevorderde vorm van DigiD.

 

Kansen voor het notariaat

De vooruitgang van notarissen ligt in de handen van de resultaten van de pilotstudies. Zo draait er al een pilot studie waarbij een systeem voor de registratie van aktes via Blockchain wordt getest. Blockchain blijkt hier uitermate geschikt voor: een document geregistreerd met Blokchain technologie is voorzien van een datumstempel en een echtheidsbewijs. Bewijsrechtelijk is deze formalisering handig bij contracten die nu in een onderhandse overeenkomst of akte worden vastgelegd.

 

Door te investeren in deze pilotstudies kan ook het notariaat, net als de overheid, de rest een stapje voor blijven. Verdiep je in Blockchain en ga brainstormen over de mogelijkheden, dan zul jij een stukje toekomst in je handen hebben!

 

Wil je meer weten over de pilotstudies die de overheid heeft uitgevoerd, volg dan deze link.

 

 

 

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This