Willen jij en je partner gaan samenwonen? Gefeliciteerd! Als jullie gaan samenwonen, dan kan het prettig zijn om bepaalde zaken vast te laten leggen in een samenlevingscontract. In deze blog zullen we meer vertellen over het samenlevingscontract, wat je hierin kunt laten vastleggen en de voordelen ervan.

 

Wat kun je laten vastleggen?

Vanuit de wet is er eigenlijk niets geregeld voor samenwoners. Dit betekent dat als jullie samen een huis kopen en één van jullie komt te overlijden, de helft van het huis naar jouw familie of je schoonfamilie gaat. Dit soort zaken kun je regelen in een samenlevingscontract. In een samenlevingscontract kunnen jij en je partner vastleggen van wie welke bezittingen zijn, maar ook wat er gebeurt met de woning en het pensioen als jullie uit elkaar gaan of als één van jullie komt te overlijden. Je kunt elkaar niet aanwijzen als erfgenaam in een samenlevingscontract, daarvoor heb je een testament nodig.

 

Wat zijn de voordelen?

In een samenlevingscontract kun je regelen wat er met de spullen gebeurt wanneer jullie uit elkaar gaan, zodat hier later geen vervelende discussies over ontstaan. Daarbij kan een samenlevingscontract nodig zijn als je fiscaal partners wilt zijn voor de inkomstenbelasting. En ook voor het regelen van je pensioen kan een samenlevingscontract nuttig zijn, als je wilt regelen dat je partner het partnerpensioen krijgt wanneer je komt te overlijden. 

 

Wil je een samenlevingscontract opstellen? Daarvoor dien je eerst een adviesgesprek aan te vragen bij de notaris. Neem hiervoor, of als je vragen hebt, gerust contact met ons op.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This