Bij de oprichting van een BV heb je de keus om zowel een holding als een werkmaatschappij op te richten. Het oprichten van beide kan veel voordelen bieden. Maar wat is een holding precies en waarom zou je deze oprichten?

Wat is een holding?

Een holding – of houdstermaatschappij – en een werkmaatschappij zijn beide BV’s. De namen geven aan met wat voor BV je te maken hebt. Zo is een werkmaatschappij je daadwerkelijke onderneming, een holding is een BV waarin je je vermogen in bewaring kunt hebben. Daar komt het woord holding ook vandaan, een holding is ‘houdend’.

 

holding

Structuur

Een holding staat hiërarchisch bovenaan. Het wordt gezien als moedermaatschappij en de werkmaatschappij wordt gezien als dochtermaatschappij. Wanneer je alleen een werkmaatschappij als BV opricht, ben je aandeelhouder van die werkmaatschappij. Wanneer je zowel een holding als een werkmaatschappij opricht, ben jij aandeelhouder van de holding en de holding is weer aandeelhouder van de werkmaatschappij.

Wanneer richt je een holding op?

Het oprichten van een holding brengt voordelen met zich mee:

 1. Je kunt je winst veiligstellen zonder al belasting te betalen
  Als je geen holding hebt opgericht, ben jij de aandeelhouder van je BV. Wanneer je BV winst maakt, kun je deze aan jezelf uitkeren of in de onderneming laten. Als je de winst aan jezelf uitkeert, dan moet je hier echter inkomstenbelasting over betalen. Maar als je het in je onderneming laat zitten, kunnen schuldeisers hier op verhalen bij eventueel faillissement of schulden.
  Als je wel een holding hebt opgericht, kun je de winst hier in bewaring stellen. Je hoeft er dan nog geen inkomstenbelasting over te betalen.
 2. In een holding kun je ander vermogen veiligstellen
  Behalve winst kun je ook aandelen, patenten en intellectueel eigendom in je holding veiligstellen. Bij eventueel faillissement of schulden van de werkmaatschappij kunnen schuldeisers hier geen aanspraak op maken.
 3. Verkoop
  Als de kans bestaat dat je je onderneming een keer gaat verkopen, is het ook slim om een holding op te richten.
  Wanneer je geen holding hebt en de aandelen van je onderneming verkoopt, betaal je inkomstenbelasting over de winst die hieruit voortkomt.
  Wanneer je een holding hebt opgericht, komt deze winst in de holding terecht. Je kunt de winst dan in een nieuw bedrijf of je pensioen steken.

Checklist: is een holding relevant voor mij?

Je zou kunnen nadenken over een holding als:

 • Je fiscale flexibiliteit wilt hebben
 • Je meerdere BV’s hebt (meerdere dochtermaatschappijen)
 • Je behoefte hebt om je vermogen af te schermen van risico’s
 • De kans bestaat dat je onderneming ooit verkocht gaat worden

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This