De kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) laten zien dat het aanbod van koopwoningen in het gehele land afneemt. Vooral appartementen, 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen worden steeds sneller verkocht. Zo is onder andere het aanbod van appartementen met 40% gedaald. De kwartaalcijfers hebben met name betrekking op Amsterdam, Utrecht en de stad Groningen. NVM-voorzitter Ger Jaarsma legt uit dat door de lage rente de woonlasten lager zijn, waardoor het kopen van een huis aantrekkelijker is geworden. Tegelijkertijd is ook de verkoop aantrekkelijker geworden, wat maakt dat eigenaren sneller tot verkoop over gaan. Gemiddeld staat een woning 80 dagen te koop, dat is 17 dagen korter dan een jaar geleden.

 

Goed nieuws?

Dit is goed nieuws voor de landelijke huizenmarkt, echter is dit nieuws niet voor iedereen positief. Starters komen op deze manier minder snel aan een woning. Jaarsma zegt “dat er sprake is van een duidelijke tweedeling op de Nederlandse woningmarkt”. Zo is het vinden van een starterswoning in Amsterdam en verscheidene studentensteden, waar het aanbod al laag was, nu nog moeilijker geworden. Daarnaast zijn er nog een aantal redenen waarom het voor starters moeilijker is geworden om een huis te kopen, zo moeten starters meer geld (ten opzichte van 2015) inleggen om een huis te kunnen kopen en zijn de hypotheeknormen verscherpt waardoor starters minder mogen lenen.

Ben je een starter en heb je hulp nodig bij het kopen van je eerste woning? Kijk dan onze video of lees de blog met informatie.

 

Huisprijs per regio

In stad Groningen en omstreken (Haren, Tynaarlo, Zuidhorn) ligt op dit moment de gemiddelde huisprijs op €190.000,00, een stijging van 10% ten opzichte van vorig jaar. Huiseigenaren die een hypotheeklening hebben die hoger is dan de waarde van hun woning kunnen door deze stijging in huisprijs weer boven water komen te staan. Rabobank voorspelt dat ook volgend jaar de prijzen verder zullen stijgen, de economen denken dat dit te wijten is aan stijgende koopkracht en groeiende werkgelegenheid. Daarnaast blijft de rente laag en is het reglement voor het aanschaffen van een woning soepeler in vergelijking tot 2015.

Wil je zelf kijken naar de kwartaalcijfers per regio, volg dan deze link.

 

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This