Gemiddeld zijn de huizenprijzen in april met 19,7 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In maart was dat 19,5 procent. De drie maanden daarvoor stegen de prijzen elke maand minder fors. Het lijkt er dus op dat de woningmarkt in rustiger vaarwater komt. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De huizenprijzen lopen nu al een hele tijd flink op, terwijl er minder woningen werden verkocht. Vorige maand telde het CBS ongeveer 16.000 transacties, bijna 16 procent minder dan een jaar terug.

Lage hypotheekrentes

De sterke prijsstijgingen komen onder andere doordat het aanbod aan te koop staande huizen flink is gedaald. Daardoor zien huizenzoekers zich gedwongen om flink boven de vraagprijs te bieden. Volgens kenners is de gekte op de woningmarkt voor een groot deel ook te wijten aan de lage hypotheekrentes. Daardoor kunnen mensen makkelijk veel geld lenen voor het kopen van een huis.

De laatste tijd lopen de hypotheekrentes echter weer op en zijn de laagste hypotheekrentes sinds het begin van dit jaar ongeveer drie keer zo hoog geworden.

Deze ontwikkeling lijkt voorzichtig voor verandering te zorgen. Cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wezen er vorige maand op dat huizen in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst in tijden weer iets goedkoper waren geworden dan in de drie maanden daarvoor. De makelaars houden er bovendien rekening mee dat het aanbod aan te koop staande huizen dit jaar weer licht zal stijgen. 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This