Trouwen op een zonovergoten eiland met een hagelwit strand of varen in de gondel naar de Piazza San Marco in Venetië. Het klinkt als een idyllisch plaatje en een perfecte start van jullie huwelijk. Toch kunnen er nogal wat haken en ogen zitten aan je huwelijk in het buitenland. Belangrijk is om je goed in te lezen en je te laten adviseren zodat je weet welke juridische zaken je moet regelen. Mocht je huwelijk dus toch niet over rozen gaan dan weet je in elk geval dat het niet heeft gelegen aan de voorbereiding…

Huwelijk of geregistreerd partnerschap in het buitenland

Wil je als Nederlander een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaan in het buitenland dan moet je nagaan of dit mag volgens de rechten van het land. Dit kan je bij de buitenlandse instantie doen waar je gaat trouwen. Zij zullen aangeven welke officiële documenten je nodig hebt om het huwelijk of partnerschap te kunnen voltrekken. Het is daarnaast belangrijk om goed te kijken of in de huwelijkse voorwaarden het Nederlands recht wordt gehandhaafd. Welk recht geldt is afhankelijk van het internationaal privaatrecht en kan per land verschillen. Wees je bewust van wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld jullie vermogen bij een scheiding of als een van beiden overlijdt.

Als jullie zijn getrouwd in het buitenland dan moet de buitenlandse huwelijksakte of partnerschapsakte in Nederland worden ingeschreven. Hiervoor moet de buitenlandse akte eerst gelegaliseerd worden. Over het algemeen wordt dit gedaan door het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land waar de akte vandaan komt. De documenten moeten ook nog gelegaliseerd worden door de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat van hetzelfde land. Soms vraagt de Nederlandse Overheid nog om aanvullende documenten te laten zien.

Advies van de notaris

Het kan ook voorkomen dat je in Nederland bent getrouwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, maar plannen hebt om te verhuizen naar het buitenland. In dit geval heb je te maken met de verschillen tussen het Nederlandse recht en het recht van een ander land. Zo kan het voorkomen dat er andere regels gelden voor het erfrecht en dat partnerschapsvoorwaarden in sommige landen niet bestaan. Voorkom daarom nare verrassingen en laat je goed adviseren door de notaris. Zo ben je goed voorbereid en kan je je druk maken over hele andere zaken, zoals je bruidstaart bijvoorbeeld.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This