Hoera, een kindje op komst! Jullie zijn vast in de wolken van de komst van jullie kleine spruit. Voor de geboorte wordt er natuurlijk allereerst over de naam van het kindje nagedacht en er worden spullen aangeschaft. Toch zijn dit niet de enige dingen die slim zijn om voor de geboorte gedaan te hebben. Zo zijn er ook een paar juridische zaken die aangeraden worden om te regelen voordat jullie je kindje gaan verwelkomen.

Wel of niet trouwen?

Wanneer je getrouwd bent, ben je als stel automatisch erkend als ouders van het kind. Voor sommige stellen is dit de reden om te gaan trouwen. Je bent dan vanzelfsprekend erkend als ouder en jullie hebben het gezamenlijk ouderlijk gezag. Aan trouwen zitten echter meer juridische zaken gevolgen verbonden. Lees er hier meer over.

Erkenning

Wanneer je ongehuwd bent en ook niet als partner van elkaar bent geregistreerd, wordt de vader pas juridisch vastgesteld als vader als hij het kindje officieel heeft erkend. De vader kan het kind zowel voor als na de geboorte erkennen, maar voor de geboorte is verstandiger. Pas na erkenning is de vader geregistreerd als ouder en is er sprake van een erfrechtelijke band. Bij de erkenning kan ook gelijk worden vastgesteld welke achternaam het kindje zal krijgen.

Aanvragen gezamenlijk ouderlijk gezag

Wanneer de vader het kind erkend heeft, is het gezamenlijk ouderlijk gezag daarmee nog niet (altijd) geregeld. Ouderlijk gezag is het recht en de plicht om een kind op te voeden en te verzorgen. Ook is degene die het ouderlijk gezag heeft de wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Als je als ouders getrouwd of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je vanzelfsprekend het gezamenlijk ouderlijk gezag. Is dit niet het geval, dan zul je als ouders een verzoek tot aantekening in het gezagsregister moeten aandienen bij de Rechtbank.

Voogdij

Ook is het slim om bij de geboorte van het kindje de voogdij te regelen. Wanneer dit niet is vastgesteld, dan wordt bij het overlijden van beide ouders door de rechtbank tezamen met beide families bepaald wie de voogd zal worden. Ouders kunnen dit zelf bepalen door het bij de notaris te laten vaststellen in een testament. Lees hier meer over het laten opstellen van een testament

Testament

Door de komst van je kind verandert de erfrechtelijke situatie. Het is verstandig om je huidige testament te laten herzien of er een te laten opstellen om ongename verrassingen te voorkomen. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This