Het eerste feestelijke moment is aangebroken, je hebt je droomhuis gekocht! Nu is het alleen nog wachten op de officiële overdracht bij de notaris. Maar hoe zit het eigenlijk…Kiest de koper of verkoper de notaris? Dat hangt af van wat je hebt afgesproken in de koopovereenkomst. Daarin geldt eigenlijk één regel: wie betaalt die bepaalt. We leggen het hieronder voor je uit.

Kosten koper

De eerste mogelijkheid is om ‘kosten koper’ (k.k.) in de koopovereenkomst af te spreken. Koop je een bestaande woning, dan is dit meestal op basis van kosten koper. Dit betekent dat de koper de kosten betaalt die zijn verbonden aan het kopen van een huis. Als je een huis koopt, moeten er namelijk altijd meer kosten betaald worden dan alleen de koopsom van het huis. De notariskosten en de kadasterkosten zijn voor de rekening van de koper. Aangezien de koper de kosten betaalt, mag de koper ook de notaris uitkiezen.

Vrij op naam

Een tweede mogelijkheid is ‘vrij op naam’ (v.o.n.). Vrij op naam wil zeggen dat de bijkomende kosten al in de koopprijs zitten verwerkt en dat de verkoper deze kosten betaalt. Dit komt meestal voor bij de verkoop van nieuwbouwhuizen. De notariskosten, kadasterkosten en eventuele overdrachtsbelasting zijn voor de kosten van de verkoper. De projectontwikkelaar kiest de notaris uit.

Bijkomende kosten

Waar je tevens aan moet denken, zijn de bijkomende kosten die niet zijn inbegrepen in bovenstaande twee opties. De belangrijkste overige kosten zijn:

  • Hypotheekakte: als koper kun je meestal het huis niet financieren uit eigen zak. Daarom wordt er ook een hypotheekakte opgesteld voor de aankoop van het huis.
  • Doorhalingskosten of royementskosten: voor de levering van een nieuwe woning, moet de woning vrij van hypotheek zijn. De notaris zal het recht van hypotheek bij de oude geldverstrekker bij het Kadaster ‘royeren’. Royeren wil dus zeggen, het uitschrijven of doorhalen van de hypotheek bij het Kadaster, zodat er geen hypotheek meer op de woning rust. Deze kosten zijn voor de rekening van de verkoper.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This