“Een legalisatie is een verklaring van een notaris, inhoudende dat u daadwerkelijk degene bent die de handtekening heeft geplaatst.” Simpelweg is het dus het legaal maken van je handtekening. Wanneer er een volmacht wordt getekend, weet iedereen, bijvoorbeeld collega-notarissen, dat jij ook degene bent die daadwerkelijk de handtekening heeft gezet.
Legalisatie handtekening: waarom eigenlijk?
Ondertekening van een volmacht is niet alleen een formaliteit, want met deze volmacht geef je iemand anders de bevoegdheid om namens jou te handelen! Daarom is het belangrijk dat met zekerheid vaststaat dat jij zelf de volmacht ondertekend hebt. Dat kan als alleen als jouw handtekening op de volmacht wordt gelegaliseerd. Dit betekent dat een notaris vaststelt dat jij inderdaad zelf de volmacht ondertekent en dat het jouw handtekening is die op de volmacht staat. Het is dan achteraf niet mogelijk dat er onenigheid ontstaat over de echtheid van de handtekening.
Legalisatie handtekening: de gang van zaken
Je ondertekent de volmacht nooit van tevoren. Wanneer je een legalisatie van je handtekening wilt, neem je contact op met een notariskantoor om een afspraak te maken. Vervolgens neem je de volgende dingen mee:
- De volmacht;
- Een geldig legitimatiebewijs, dit mag alleen zijn:
- – een paspoort;
- – een Nederlandse identiteitskaart;
- – een rijbewijs.
- Eventueel de brief die je van het kantoor hebt gekregen.
Je zet je handtekening in het bijzijn van een notaris en toont daarbij je legitimatiebewijs. De notaris legaliseert vervolgens de handtekening.
Wat kost een legalisatie?
De notaris kan je handtekening legaliseren, hier worden vaak wat kosten voor in rekening gebracht. Als je een handtekening wil laten legaliseren, kijk dan eens hier.