Heb je er weleens over nagedacht wat de gevolgen kunnen zijn van dementie en waarom het belangrijk is om alles goed vast te laten leggen in een levenstestament?

Dementie is een veelvoorkomende ziekte die nare gevolgen kan hebben voor jou en je naasten. Door dementie kun je namelijk ongeremd worden, vergeetachtig, de gevolgen van een bepaalde handeling niet meer overzien of uiteindelijk wilsonbekwaam worden. Je wil uiteraard dat iedereen op de hoogte is van je wensen en belangen. Daarnaast wil je voorkomen dat je familie belangrijke zaken uiteindelijk via een rechter moet beslissen.

Levenstestament en dementie: levenstestament

In een levenstestament kun je daarom deze belangrijke afspraken vast laten leggen. Een levenstestament is eigenlijk een combinatie van een notariële volmacht en een overzicht van al je wensen. Zo zorg je ervoor dat, als je het zelf niet meer kunt vertellen, al je wensen over bijvoorbeeld de financiën, je onderneming, persoonlijke verzorging en medische beslissingen bekend zijn. Het is belangrijk dat je op tijd naar de notaris gaat, omdat je wilsbekwaam moet zijn op het moment van ondertekening van het levenstestament. Als je niet meer zelfstandig beslissingen kan nemen (wilsonbekwaam) en je hebt voor die tijd geen volmacht geregeld, dan moet de rechter een bewindvoerder, curator of mentor benoemen.

Levenstestament en dementie: volmacht

Met een volmacht wijs je iemand aan die je kan vertegenwoordigen als je niet meer in staat bent om je eigen belangen te behartigen. Je kunt zelf bepalen wat er in de volmacht komt te staan en wie voor jou de gevolmachtigde wordt. Het voordeel is dat je iemand kan aanwijzen die je volledig vertrouwt, dit kan bijvoorbeeld één van je kinderen zijn, je partner of je kan de taken verdelen over meerdere personen. Een volmacht kan altijd herroepen worden.

Levenstestament en dementie: de notaris

Om het levenstestament op te stellen kun je de notaris inschakelen. De notaris oordeelt of iemand als volmachtgever wilsbekwaam is. Wanneer je een levenstestament hebt opgesteld, zorgt de notaris ervoor dat deze wordt ingeschreven bij het Centraal Levenstestamentenregister. Het levenstestament kan altijd worden ingezien, omdat elke notaris toegang heeft tot dit register.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This