Denk je wel eens na over de mogelijkheid dat je niet meer zelfstandig beslissingen kan nemen? Dat je je eigen wensen niet meer kan uiten door een plotseling ongeval of als gevolg van dementie? Dit zijn gedachten die de meeste mensen liever vermijden. Echter is het verstandig om op alle mogelijke scenario’s voorbereid te zijn. Een instrument dat hierbij kan helpen is de medische wilsverklaring in het levenstestament.

Het levenstestament:

Een levenstestament is een juridisch document waarin een persoon zijn of haar wensen en instructies vastlegt voor situaties waarin ze niet in staat zijn om zelf beslissingen te nemen. Zo kan iemand er ook voor kiezen een medische wilsverklaring in het levenstestament vast te leggen. Artsen en andere behandelaars kunnen dan altijd achterhalen of en zo ja hoe jij behandeld wilt worden, of juist niet.

Medische wilsverklaring

Een medische wilsverklaring kan variëren van het al dan niet reanimeren tot het gebruik van bepaalde medicijnen. Door een medische wilsverklaring op te nemen in je levenstestament, is de kans groter dat jouw wensen worden gerespecteerd, zelfs als je niet meer in staat bent ze zelf uit te drukken. Op deze manier houd je de controle over jouw gezondheidszorg, maar het blijft heel belangrijk om het goed en regelmatig met je huisarts te bespreken. Ook voorkom je op deze manier mogelijk vervelende situaties onder familieleden. Het verlaagt voor hen de druk om moeilijke beslissingen te nemen in een emotioneel beladen situatie.

Vormvrij

Het opstellen van een medische wilsverklaring hoeft niet altijd te gebeuren bij een notaris. In Nederland zijn mensen erg vrij gelaten met de manier waarop ze hun medische wensen willen vastleggen. Een van de redenen hiervoor is dat mensen het als een mentale drempel kunnen ervaren om over zulke zaken na te denken. Door het vastleggen van de medische wilsverklaring in een levenstestament kan je er wel zeker van zijn dat het juridisch gezien waterdicht is. Een laagdrempeliger alternatief is de mogelijkheid om een digitale wilsverklaring vast te leggen bij Voor-Morgen.

Mocht je meer willen weten over wat de medische wilsverklaring precies inhoudt en hoe je het moet regelen in het levenstestament dan kan je natuurlijk contact opnemen met ons kantoor.

Bron: Financieel Dagblad

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This