De afgelopen 12 maanden bleven we huizen kopen en verkopen, verhuizen en investeren. Er werden 12 procent meer huizen verkocht dan in 2019 en er verwisselden bijna 244.000 woningen van eigenaar, meer dan in het recordjaar 2017. Ook lagen de huizenprijzen ruim 10 procent hoger dan een jaar geleden.

Geen overdrachtsbelasting

Het aantal huizenkopers jonger dan 35 jaar steeg met 15 procent ten opzichte van 2019. Voor al deze starters geldt sinds begin dit jaar dat ze geen 2 procent overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. Per 1 april is de overdrachtsbelasting wel weer terug als het huis duurder is dan 400.000 euro. Aanvankelijk gold er helemaal geen grens, maar vanuit de Tweede Kamer kwam hier kritiek op, omdat dure huizen doorgaans niet door starters gekocht worden, maar eerder door doorstromers, ook als ze al bijna 35 zijn. 

Hogere huizenprijzen

Ook dit jaar zijn de huizenprijzen weer flink gestegen. De vraag naar een woning is groter dan het aanbod en de lage hypotheekrente en de economische steunmaatregelen evenals de overwaarde bij de doorstromers, stuwen de prijzen op.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This