De notaris gebruikt soms moeilijke woorden. Dat is niet voor niets: de betekenis van deze woorden ligt vast, zodat naderhand geen discussie kan ontstaan. In deze nieuwe blogreeks leggen we een aantal moeilijke woorden aan je uit. Dit keer: wat is een ‘apostille’?

 

Betekenis

Apostille is waarmerk door middel van een stempel (of sticker of beide) van de rechtbank op een officieel document. Hiermee wordt aangetoond dat de handtekening op het document echt van degene is die de handtekening heeft gezet. Nederland is aangesloten bij het zogenaamde apostilleverdrag. De landen die hieraan meedoen legaliseren documenten met apostille, waarna het document ook geldig is in deelnemende landen.

 

Waarvoor geldt het?

Een apostille geldt voor documenten van rechterlijke instanties, administratieve documenten, officiële verklaringen op onderhandse stukken en ook voor notariële akten. De handtekening van de notaris wordt in het laatste geval op echtheid gecontroleerd. Dit wordt gedaan door de rechtbank in het gebied waar de notaris werkzaam is.

Een voorbeeld van een apostille. Bron: Rechtspraak.nl

 

Begrijp je iets niet wat de notaris zegt? Vraag dan gerust om uitleg! Wij leggen het graag aan je uit.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This