In deze blogreeks bespreken we een aantal moeilijke notaristermen. De notaris gebruikt deze niet voor niets: de betekenis van deze woorden ligt vast, zodat naderhand geen discussie kan ontstaan. Dit keer leggen we uit wat een ‘legaat’ is.

 

Legaat

Een legaat is een object, zoals een meubel of sieraad, of een geldbedrag dat iemand in zijn of haar testament of codicil aan iemand (de legataris) laat toekomen. Een legataris is niet per definitie ook erfgenaam van degene van wie hij het legaat verkrijgt, maar dat kan wel.

 

Schulden

De erfgenamen zijn verplicht het legaat (het object of het geldbedrag) af te geven aan de legataris. Als de overledene ook schulden achterlaat, moeten deze schulden eerst worden betaald. Dat kan mogelijk betekenen dat er geen geld voor de afgifte van het legaat overblijft of dat het gelegateerde object te gelde moet worden gemaakt om de schulden eerst te kunnen voldoen.

 

Testament of codicil

Als het legaat bestaat uit een geldbedrag, dan moet dit in een testament worden vastgelegd. Een testament moet je opstellen bij de notaris. Als het gaat om goederen (inboedelgoederen, sieraden of kleding), dan kan in de meeste gevallen een codicil ook geschikt zijn. Een codicil is een handgeschreven document voorzien van dagtekening en handtekening.

 

Accepteren of weigeren

Je hoeft een legaat niet te accepteren, je mag ook weigeren. Stel je erft een vakantiehuis waar veel extra kosten bij komen kijken die je liever niet betaalt, dan kun je ervoor kiezen het legaat te weigeren. Ook kun je hiervoor kiezen als de overledene bepaalde eisen heeft gesteld aan het legaat, waaraan je je niet wilt houden.

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.
Share This