Het aanbreken van een digitaal tijdperk laat ook zijn sporen na op de nalatenschap: wanneer een persoon offline overlijdt, leeft deze persoon online voort. Tegenwoordig is het dan ook mogelijk én aan te raden om naast je ‘normale’ erfenis ook je digitale erfenis te regelen.

 

Digitale erfenis

Je online erfenis bestaat niet alleen uit social media profielen op bijvoorbeeld LinkedIn en Facebook, maar ook uit je e-mails, online tegoeden, schulden en cryptomunten. In je testament kun je vast laten leggen waar je digitale erfenis uit bestaat en wat je wilt dat er met je digitale erfenis gebeurt. Dit bespaart je nabestaanden een pijnlijk en lastig proces waarin dit moet worden uitgezocht en geeft hen meer zekerheid over de manier waarop jij dit geregeld wilt hebben.

 

Testament

Je kunt een aantal zaken omtrent je digitale erfenis in of bij je testament vast laten leggen:

1. Ten eerste is het is voor nabestaanden niet altijd duidelijk waar jouw digitale erfenis uit bestaat. Het is daarom aan te raden om een lijstje te maken waarin aangegeven staat waaruit deze bestaat.

2. Ten tweede kun je de toegang tot je apparatuur, oftewel toegangscodes en wachtwoorden, vast laten leggen in je testament. Zo ben je ervan verzekerd dat je nabestaanden toegang hebben tot je digitale erfenis en deze kunnen afhandelen op de manier waarop jij wilt.

3. Ten slotte kun je in je testament laten vastleggen wat je wilt dat er met je profielen op social media gebeurt. Zou je graag willen dat je profielen op social media blijven bestaan na je overlijden? Of zou je bijvoorbeeld liever een gedenkpagina willen (dit is een mogelijkheid op Facebook)? Een andere optie is het laten verwijderen van je profiel. Door je keuze aan te geven in je testament zorg je ervoor dat je nabestaanden dit kunnen regelen op de manier waarop jij wilt.

 

Notaris

De notaris stelt een testament voor je op en voorziet je van advies. Ook bij Lambeck Harms Notarissen kunnen we je hiermee helpen. Heb je vragen over je digitale erfenis of wil je deze graag regelen in een testament? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This