Willen jij en je partner samenwonen, maar zijn jullie niet getrouwd? Dat is natuurlijk geen probleem, maar het is wel belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt om vervelende juridische gevolgen voor te zijn.

De woning op naam van jou

Misschien heb je een huis waar jij en je partner in willen samenwonen. Stel dat jullie besluiten om allebei te gaan betalen voor de rente en aflossing van de hypotheek. Het huis blijft van jou en je partner heeft nergens recht op, hoewel je partner wel heeft meebetaald aan de hypotheek. Dat is toch eigenlijk niet eerlijk. In een samenlevingsovereenkomst kun je hierover sluitende afspraken maken. Doe je dat niet, dan staat je partner bij het einde van jullie relatie met lege handen.

 

Kosten terugvorderen

Wanneer je meer dagelijkse kosten hebt gemaakt dan je partner, betekent dit niet dat dit zomaar kan worden rechtgetrokken wanneer de relatie is beëindigd. Dit komt omdat het moeilijk te bewijzen is dat jij deze kosten hebt betaald. Dit geld krijg je waarschijnlijk niet meer terug. Betaal je mee aan de hypotheek, dan gelden andere regels. De aflossing op een hypotheek wordt gezien als vermogensvormend. Deze kosten kunnen misschien (deels) worden teruggevorderd, mits de situatie waarin je verkeert dit toelaat. Dit geldt overigens niet voor de rente.

 

Partnerpensioen

Bijna iedereen die in loondienst is, bouwt pensioen op. Bijna alle pensioenmaatschappijen kennen partnerpensioen toe. Dat is het pensioen dat je partner krijgt als jij komt te overlijden. Maar dat partnerpensioen krijgt jouw partner alleen als dat is geregeld in een samenlevingsovereenkomst.

 

Overlijden

Ook al woon je al twintig jaar samen, dan ben je nog steeds geen erfgenaam van elkaar. Bij overlijden gaan dan alle bezittingen naar je erfgenamen en dat zijn je ouders, broers en zussen als je geen kinderen hebt. Daarom is het verstandig om in een samenlevingsovereenkomst bijvoorbeeld een verblijvingsbeding af te spreken. Daardoor gaan in ieder geval gezamenlijk bezittingen naar je partner. Vaak is het ook verstandig om testamenten te maken.

 

Afspraken maken

Gezien onder andere bovenstaande scenario’s is het aan te raden om tijdens je relatie afspraken te maken met je partner. Een manier om deze afspraken vast te leggen, is aan de hand van een samenlevingscontract. In onderstaande video legt kandidaat-notaris Marieke Scheepstra uit wat je allemaal kan vastleggen in een samenlevingscontract en wat de voordelen hiervan zijn.

 

Zijn jij en je partner van plan om samen te wonen en ben je geïnteresseerd in het opstellen van een samenlevingscontract? Wij helpen je graag verder.

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This