Ons leven rijkt tegenwoordig verder dan enkel de tastbare wereld. Ook online zijn we erg actief, sommigen zijn online zelfs actiever dan in het echte leven. Maar wat als deze online versie van jezelf voortleeft terwijl je bent overleden? Mocht je dit nu als prettig ervaren of niet, voor nabestaanden kan dit erg moeilijk zijn. De kans is groot dat nabestaanden de accounts niet kunnen verwijderen met als gevolg dat je eeuwig online blijft voorbestaan. Hiervoor is een veilige oplossing bedacht, die in dit artikel wordt gepresenteerd.

Sociale media

Tegenwoordig doen we overal aan mee om bij de tijd te blijven. We hebben een Twitter-, Facebook-, Linked-in- en een Instagram-account. Wanneer een persoon overlijdt, is het zeer lastig voor nabestaanden om de accounts van het overleden familielid te verwijderen. Dit komt doordat ze niet in het bezit zijn van de wachtwoorden, waardoor er op dit moment duizenden accounts actief zijn van overleden mensen.

Overige online tegoeden

Naast de sociale media accounts, hebben sommige mensen op het moment van overlijden nog tegoeden staan op verscheidene sites. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Spotify, Xbox, Apple, webshops en bitcoins. Ook voor het raadplegen van dergelijke tegoeden zijn wachtwoorden vereist waardoor nabestaanden niet in staat zijn om deze tegoeden op te nemen.

Kortom,

Er is behoefte aan een innovatie waarbij mensen veilig inlogcodes en wachtwoorden online op kunnen slaan. Wanneer een persoon overlijdt gaan deze gegevens naar een aangewezen nabestaande of automatisch naar de wettelijke erfgename. Op deze manier wordt veel ongemak voorkomen in een periode die al moeilijk genoeg is.

 

Social media hulp voor nabestaanden

De Nationale Notariskluis

De Nationale Notariskluis is met deze problemen aan de slag gegaan en biedt hiervoor een oplossing:

“De Nationale Notariskluis biedt voor iedere persoon of bedrijf een beveiligde digitale kluis waarin inlogcodes, wachtwoorden en vertrouwelijks documenten kunnen worden opgeslagen. Alleen de gebruiker kan in de kluis, hij of zij verklaart in een volmacht of (levens)testament wie in door de gebruiker vastgestelde gevallen de toegangscode krijgt om bijvoorbeeld accounts af te sluiten, documenten te ontsluiten of gelden vrij te maken.”

Via de website van de Nationale Notariskluis kun je een account aanmaken waarbij wij, Lambeck Harms Notarissen, de digitale sleutel van de kluis veilig onderbrengen. Je hebt altijd toegang tot de kluis om wachtwoorden te resetten of toe te voegen. Ook kun je er andere vertrouwelijke documenten in bewaren. Mocht er met de kluishouder iets gebeuren, dan weten wij aan wie we de sleutel van de kluis mogen vrijgeven (partner, kinderen, vertrouwenspersoon). Als je niemand hebt aangewezen dan zoeken wij uit wie de wettige erfgenamen zijn, die vervolgens de sleutel van de kluis krijgt.

Er zijn verschillende opties voor het aanvragen van een kluis, zo kun je voor een klein bedrag in de maand eigenaar worden van een kluis die jarenlang meegaat. Voor meer informatie over hoe de beveiliging werkt en wat de voordelen zijn van de digitale kluis, volg dan deze link naar de website van de Nationale Notariskluis. 

 

Meer informatie?

Neem contact op of vraag een offerte aan.

Share This